A téli szezonra készülnek a fürdőink

2021. szeptember 8. 13:33 | Erdei-Kovács Zsolt

A Gyulai Várfürdőben már megkezdődött a téli szezonra való átállás. A szükséges munkálatokat szakaszosan végzik, amelynek eredményeként nincs szükség úgynevezett teljes üzemszünetre. A békéscsabai Árpád fürdőben szeptember 20-án kezdődik, és teljes lezárással jár a munka, a négytonnás ponyvasátor felállítása mellett számos más tennivaló is adódik.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő igazgatója ismertette: nagyon nehéz időszakon vannak túl, hiszen a nyarat megelőzően 16 olyan hónap volt, amelyből mindössze kettő volt nyereséges, a többiben pedig csupán költségeket halmoztak fel.

– Nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy viszonylag erős nyár áll mögöttünk, egy jól működő időszakhoz képest a 90 százalékot is meghaladta a vendégforgalom – mondta, részletezve: a külföldi vendégek aránya csökkent, a belföldieké pedig nőtt.

Normál üzemelési körülmények mellett egy év alatt több mint 600 ezer vendégük van, ebben az évben eddig 300 ezer körüli látogatóval számolhatnak. A kültéri vízforgatós medencék egy részét bezárták, mivel a hűvös időben ezek már nehezen tarthatóak megfelelő hőmérsékleten.  Hamarosan megindul a teljes téliesítés, az uszoda sátrának felállítása azonban már elkezdődött. Ez a ponyva is hatalmas súlyt jelent, nagyjából 2800 négyzetméter nagyságú, négy részből áll és még a rajtköveket is eltávolították, hogy ne akadjon bele.

Még a rajtköveket is eltávolították

 

– A gyulai intézmény nemzetközi jelentőségű fürdő, illetve erős regionális fürdőként jellemezhető – fogalmazott Kun Miklós, kiemelve, hogy 150-200 kilométeres körben lehet meghatározni a vonzáskörzetét, innen érkeznek leginkább a vendégek. Alapvetően Nagyváradról, Kolozsvárról, Aradról, Temesvárról, valamint a partiumi részekből, a kelet-magyarországi területek nagyvárosaiból és Budapestről jönnek ide lazulni, kikapcsolódni.

A vendégek visszajelzései alapján elmondható, hogy a várfürdőt nagyon tisztának, nagyon zöldnek és országos összehasonlításban olcsónak tartják. Azt is megtudtuk, hogy a családosok és a fiatalok inkább a nyári és a szezont kedvelik, míg az idősebbek inkább az úgynevezett mellékszezonban keresik fel ezeket a kikapcsolódási lehetőségeket és összekapcsolják a különféle gyógyászati lehetőségekkel, kezelésekkel.

Kifejezetten jó idényt zárhat a békéscsabai Árpád fürdő is, bár az év nekik is nagy nehézségekkel kezdődött és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az újranyitást követő időszakban itt is csupán védettségi igazolvány felmutatását követően lehetett belépni. A nyári forróság sokakat csábított egy kis enyhülésre, a teltházasnak mondható napokon 3000 fő feletti látogatószámmal lehetett kalkulálni.

Csak szépen, csendesen

 

Az augusztus 20-a utáni hetek csendesebbnek, családiasabbnak mondhatók, de van, aki éppen ezt a nyugalmat, ezt a fajta csendességet kedveli. A tervek szerint szeptember 20-án kezdődik meg az átállás, ami teljes lezárással jár, az október 2-ig tartó felújítási szünetben egyáltalán nem lesz látogatható az intézmény. A részleges leállás technikai, gépészeti szempontból sem megoldható, ilyenkor az egész fürdő munkaterületté válik.

A legnagyobb munka az uszoda sátorszerkezetének a felállítása. A ponyva itt is négy darabból áll és darabonként egy tonnát nyom. A szerkezet összeállítása, összeszerelése és felállítása nagy figyelmet és fokozott óvatosságot igényel. Szeptember 19-én este leengedik a vizet, ami úgymond „árhullámot” csinál, majd pedig mintát vesznek a kiengedett vizekből, ami az előírásoknak való megfelelés és a dokumentáció miatt fontos. Ezután a medencék kitakarítása következik, beengedik a kandelábereket a medencébe, majd a daruskocsi megérkeztével megkezdik a ponyva felhúzását.

A burkolati javítások után újra töltik a medencéket és beállítják a vízminőséget. Ezzel párhuzamosan az épületen belül is különféle munkálatok történnek majd, festés, takarítás, burkolatjavítás zajlik. Kitakarítják a mélytározókat, a hőcserélőket azért, hogy aztán minél jobb hatásfokkal tudjanak üzemelni az újra nyitást követően.

 

Galéria

További programok »

FEL