A nap sztorija – Dolly királynő 70 éves

2019. május 21. 16:44 | Diós Zsolt

Mai időutazásunk főszereplőjét Penczi Máriának hívják, de így kevesen ismerik. Ha viszont azt mondjuk, hogy Dolly, akkor már mindenki tudja, hogy kiről van szó. Egy olyan énekesnőről lesz ma szó, aki lassan 40 éve van a pályán. Az 1980-as években olyan népszerű volt hazánkban, hogy amennyiben az ország államformája királyság lett volna, akkor a rock and roll lázban égő nép minden bizonnyal királynővé koronázza a befagyott Élővíz-csatorna valamelyik zsilipjénél. Dolly "királynő" ma ünnepli 70. születésnapját, ennek apropóján ismerjék meg életútját, tartsanak velünk!

 

 

Matek helyett színpad

Dolly Penczi Mária Ilona néven napra pontosan 70 esztendeje, 1949. május 21-én látta meg a napvilágot Budapesten. Szülei zenerajongó kereskedők voltak. A kis Marika négyéves korában kezdett énekelni, majd zongorázni.

Marika (forrás: femina.hu)

Az általános iskolában kitűnt tanulmányi eredményeivel, a magatartásával azonban problémák is akadtak, ugyanis eleven kislány volt. Később több éven keresztül atletizált és úszott, vitorlázott, lovagolt, evezett.

Az általános iskola elvégzése után a rangos, fővárosi Kossuth Zsuzsa gimnáziumba járt. Reáltagozatra iratkozott be, szakkörnek is a matematikát, fizikát, kémiát választotta. Matematika tudásával kitűnt az osztályból, versenyeken képviselte iskoláját, sőt előfordult, hogy tanára kérésére ő tartott órát az osztálytársainak.

A gimnázium második osztályában ismerkedett meg a két évvel felette járó Fenyő Miklóssal. Visszaemlékezése szerint óra közben hallotta, hogy valahol egy zenekar próbál, rosszullétet színlelve kiszökött, megkereste őket és még aznap belépett a Devil’s együttesbe, amelynek Fenyő volt a zongoristája.

A gimnázium utolsó évében változtatott a tervein és nem az egyetem matek-fizika szakára, hanem a Színművészeti Főiskolára adta be a jelentkezését. Elsőre felvették és többek között Paudits Bélával és Oszter Sándorral járt egy osztályba.

Lelkesedése azonban nem tartott túl sokáig, ráébredt, hogy rosszul döntött és otthagyta az iskolát. Munkába állt a FŰSZÉRT-nél, a számlázási osztályra került, ahol három évig dolgozott. Később a mentőkhöz került, ahol irodai munkát végzett.

 

 

Rövid évek – hosszú sikerek

Dolly 1979 őszén találkozott újra Fenyő Miklóssal, aki éppen újjászervezte a Hungária zenekart és szüksége volt egy énekesnőre. A lány rövid hezitálás után, 1980-ben lépett be az együttesbe, melynek Fenyő mellett olyan tagjai voltak, mint Kékes Zoltán, Novai Gábor, Fekete Gyula és Szikora Róbert. Szikora nagymamájának garázsában volt a próbaterem.

1980. március 2-án a Műszaki Egyetem „E” Klubjában volt az első hivatalos fellépése, ahol Dolly bemutatkozhatott a közönségnek. A publikum szívébe zárta a jellegzetes hangú énekesnőt. Eközben nem mondta le a mentőknél betöltött állását sem, titkolta, hogy énekesi karrierbe is kezdett.

 

Jó zenekar - jó kép (forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

 

A csapat egyre sikeresebb lett. Bekerültek a televízió Pulzus című műsorába, Dolly pedig a Füles rejtvényújság címlapján jelent meg. Ez év december 31-én elbúcsúzott a mentőszolgálattól. A Hungária első nagylemeze, a Rock and Roll Party az első hónapban mér 40 ezer példányban elkelt, Dolly első nagy slágere, a Meghalok, hogyha rám nézel is ezen az albumon hallható.

1981-ben kijött az új nagylemez is, Hotel Menthol címmel, amellyel ismét frenetikus sikereket ért a „hatosfogat”. Dolly ismét sziporkázott: Isztambul, Kori Roki, Baby Doll című dalaival hangos sikereket ért el.

1982 márciusában jelent meg harmadik albumuk, Aréna névvel. A zenekarból ekkora már kilépett Szikora Róbert. A Hungáriában feltűnt két új tag: Flipper Öcsi és Zsoldos Dedy A Végzetes futballista című nóta szövegét Dolly írta, s énekelte még a Tranzisztor kor hajnalán, a Portugál utcabál és a Buzogány Árpád című dalt is. 1983-ban kijött az utolsó Hungária korong, Finálé? címmel, amelyen Dolly ismét nagy slágereket adott elő: Cha-cha-cha, Séró Báró.

 

A Hungária zenekarról részletesebben rovatunk egy korábbi anyagában írtunk, melyet ide kattintva olvashat.

 

Június 26-án új fejezet kezdődött el Dolly életében, ugyanis megszűnt a Hungária, s megalakult a Dolly Roll. Fenyőn kívül valamennyi tag követte Dollyt az új csapatba. Itt már minden rá épült, ő lett a főszereplő. A kezdeti fintorgás után a közönség elfogadta az új együttest és Dolly még nagyobb sikereket ért el, mint a Hungária idejében.

A következő években 4 arany-, 1 platina- és 1 gyémántlemezt – ami 1 millió eladott példányt jelentett - gyűjtenek be.

 

Hosszú évek – rövid sikerek

1987 januárjában az akkor induló amerikai fiúcsapatok mintájára – a hanglemezgyár nyomására – itthon létrejön a Step nevű supergroup, melynek zászlóshajója Flipper Öcsi lett és vitte magával a másik fiatalt, Zsoldos Dedyt is. Kiválásuktól új fejezet és formahanyatlás kezdődött a Dolly Roll életében.

A sikeres felállás (forrás: borsonliine.hu)

Kecskés Gábor Richie személyében új tag érkezett, de nem tudta pótolni se Öcsi karizmáját, se a hangját. A csapat félévente adott ki új lemezt, de ezek egyre gyengébbre sikerültek. 1990-ben Fekete Gyula, 1992-ben pedig Novai Gábor is távozik a zenekarból.

1993-ban kiadták első mesealbumukat, a Tipi-Tapi Dínót. 1995-ben Dolly életét ismét a Hungária együttes töltötte ki, ugyanis a csapat egy évre újra összeállt, s egy új albummal is jelentkezett.

1996-ban szerepet kapott a Rutkai Éva Színházban, A Hippolyt, a lakáj című darabban, Aranka szerepét szánták neki. Több mint fél éven keresztül szerepelt a darabban.

Az atlantai olimpia hivatalos magyar dalát is Dolly énekli el, címe: Atlanta rá-rá, Hajrá! 1997-ben a Tipi-Tapi Tamagocsi című dalt már nemcsak magyarul, hanem franciául, angolul és olaszul is elénekelte.  

1998-ban egy koncert erejéig összeállt az első Dolly Roll, megalakulásuk 15 éves évfordulóján koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban. 1999-ben operett dalokat hangszerelt át, 2000-ben pedig megjelent első szólóalbuma, Könny és mosoly címmel. 2001-ben a visszafogott című DollyWood Story című önéletrajzi könyvben foglalta össze mindazt, amit össze lehetett foglalni

A következő 16 évben aktív maradt Dolly és zenekara is, de egyre kisebb helyeken, egyre kevesebb embernek énekelhetett. A hosszúra nyúlt szenvedésnek Kékes Zoltán halála vetett véget 2017-ben. Dolly akkor jelentette be, hogy vége a Dolly Rollnak. Ő azonban új csapatot hozott létre Dolly Plussz néven, a formációhoz Palcsó Tamás csatlakozott.

Isten éltessen Dolly!

További programok »

Kultúra

League of Legends csapatverseny a kolbászfesztiválon

A League of Legends videojáték tavalyi világbajnoki döntőjét többen nézték az interneten, mint az amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjét. Ennek a világszerte nagy népszerűségnek örvendő stratégiai e-csapatjátéknak a kolbászfesztiváli döntőjét október 25-én, pénteken 10 órától vívja a legjobb négybe kerülő öttagú együttes profi, Gamer-körülmények között. Mégpedig nézők előtt, a békéscsabai sportcsarnok színpadán.
12:31
FEL