A nap sztorija – 80 éves mindenki Gyuri bácsija

2019. január 4. 14:34 | Diós Zsolt

Mai időutazásunk főszereplője nem csak a második világháborút élte túl, hanem saját műfajának, a tánczenének a halálát is. Több mint 60 éve van a pályán és a rivaldafényben. Az 1960-as évektől kezdődően nők ezreinek szívét dobogtatta meg. A szó szoros értelmében sztárrá vált és az is tudott maradni egy irigységben gazdag kis országban. A férfiak szívéhez akkor került közel, amikor elkezdett pókermeccseket közvetíteni a televízióban, de azt is olyan beleéléssel, hogy azok is szívesen nézték, akik a Körbefos elnevezésű kártyajátékon szocializálódtak , de azon a szinten is maradtak. Bármilyen hihetetlen, de Korda György ma ünnepli 80. születésnapját. Ismerjék meg életútját, melyből természetesen nem hiányozhat a Békés megyei szál. Tartsanak velünk!

 

Gyurika 5 évesen (forrás: Facebook/Korda György-Balázs Klári)

Csak szép lehetek, de okos nem

Korda György napra pontosan 80 esztendeje, 1939. január 4-én, Klein György néven született Budapesten, a Dob utcában. Gyermekkora nehézségekkel telt, dúlt a világháború és szülei is elváltak, a nagyszülők és nagynénik nevelték. Apját munkatáborba vitték, édesanyjával bujkált, amikor a németek rájuk találták. Emlékezete szerint csak a szerencsének köszönheti, hogy nem lőtték a Dunába.

Szülei nyomására – az egyébként humán beállítottságú Gyurika - vegyipari technikumot végzett. Az érettségi után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, azonban a Várkonyi Zoltán által vezetett bizottság előtt a harmadik rosta vizsgáig jutott.

Hősünk természetéből adódóan nem esett kétségbe és elment dolgozni a Kábelgyárba és mivel tudta, hogy a sors őt a színpadra szánta, ezért képezni kezdte magát.

 

Boldog idők

Gyuri 1969-ben (forrás: youtube.com)

Hősünk Vécsey Ernő tanítványaként először 18 évesen 1957. december 31-én lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta.

Nagyon fiatalon házasodott össze Kovács Ibolya operett színésznővel, de hamarosan szétváltak útjaik.

Gyuri mindent megpróbált, hogy kibújjon a katonai szolgálat alól, ám ez nem sikerült. Békéscsabára került, és ha már így alakult igyekezett jól érezni magát és több, életre szóló barátságot kötött és kellemes emlék maradt az időszak. Így a mai napig szívesen és az első hívó szóra jön megyénkbe.

A hatvanas évek elején az ország egyik legnépszerűbb énekese volt. A beat térhódítása háttérbe szorította műfaját, de ő mégis azok közé tartozott, akik meg tudtak maradni a pályán. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválok, versenyek. A táncdalfesztiválokon több alkalommal nyert előadói, valamint közönségdíjat is.

Első albuma 1970-ben jelent meg és egyszerűen a nevét viselte.

A nagy nőcsábász hírében álló előadóművész az 1970-es évek közepétől együtt élt Kiss Kati táncdalénekesnővel, akitől 1978-ban született meg egyetlen gyermeke, Judit.

 

A borsó meg a héja az 1980-as évek elején (forrás: Facebook/Korda György-Balázs Klári)

Haver a nőkkel jól vigyázz

Tíz sikeres lemez és számtalan kaland után az 1980-a évek elején ismerkedett össze vokalistájával, Balázs Klárival, akit rövidesen feleségül is vett. Kölcsönös inspirációjuk a művészetük kiteljesedését, Hősünk esetében megújulását is jelentette. Összenőttek, mint borsó meg a héja.

Ontották a közös lemezeket, bejárták az országot, a világot. A magyar emigráció körében is rendkívül népszerűek voltak, több tucatszor hívták vissza Amerikába, Kanadába és Ausztráliába is.

A következő sarokpont a 1990-es évek vége, amikor a Sziget fesztivál Táncdal sátrában lépnek fel és ittas, izzadt Metallica és/vagy Ossian pólót viselő fiatalok előtt arattak elképesztő sikert. Kultúrtörténeti szempontból nevezhetjük ezt a pillanatot a mai napig zakatoló nosztalgiavonat elindulásának. A poénként kezdődött, ám rendkívüli diadal lett, mely sok évig tolta Gyuri bácsi szekerét.

 

Szeress úgy is, ha rossz vagyok

Hősünk kártyaszenvedélye is legendás. Az 1960-as években elsősorban ultizott, majd a hetvenes évek elején megtanult pókerezni, amit azóta is profi szinten űz. A Sport TV 2004-ben húzott egy merész lapot és felkérte Gyuri bácsit, hogy közvetítsen – az időközben itthon is divattá váló - pókermérkőzéseket. A terv bevált és az ország egy újabb szegmense, a férfiak kezdtek el rajongani érte. 2006-ban a Sportcsillagok Gálaestjén különdíjat kapott, mint a póker televíziós szakkommentátora.

 

Gyöngéden ölelj át

A Sport TV stúdójában (forrás: blikk.hu)

Bár Hősünk 1958-ban Várkonyi Zoltán által könnyűnek találtatott, ez idáig három kasszasikert hozó magyar filmben is szerepelt. 2003-ban nagy sikert aratott Herendi Gábor Magyar vándor című mozijában, 2009-ben pókerjátékost alakított Sas Tamás Szinglik éjszakája című filmjében, 2017-ben pedig a Csupó Gábor rendezte Pappa piában láthatta a közönség. Az utóbbiban vadul motorcsónakozik a Dunán néhány gyönyörű nő után, miközben Klárikáját húzza, rángatja maga után. A filmről sokat elárul az, hogy talán ez volt a leghitelesebb jelenet. (Legalábbis a 30. percig, mert a szerző akkor feladta a film további nézését.)

 

Barátok amíg élünk

Korda György pályája során számtalan elismerésben részesült, kapott eMeRTon-díjat, Artisjus Életműdíjat, Szenes Iván-életműdíjat, dicsekedhet a Magyar Kultúra Lovagja, a A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, majd tisztikeresztje címmel. Mi mégis arra lennénk kíváncsiak, hogy a vitrinben hova került az MSZP Nőtagozatának Közéleti Díja?

A borsó meg a héja ma (forrás: meglepetes.hu)

Hősünkről két könyv is megjelent. Az első, életrajzi könyvet 2007-ben még Klárika jegyezte A Korda sztori címmel. A másik tavaly került a könyvesboltok polcaira és a párról szól, címe: Életünk lapjai - 1 pakli 52 lap 100 év. A kötet ajánlója mottója is lehetne Korda György életéhez: „Nem tagadom, szeretjük az életet. Szeretünk élni, énekelni, szórakoztatni és játszani! Meg ugyanezt fordítva, de legfőképp, játszva szórakoztatni. Száz éve ezt csináljuk. És ebben kérem, nincs semmiféle költői túlzás, vagy akár földöntúli csoda. Azaz földöntúli csoda mégis csak van, hiszen mi lehetne más, hogy Klárika negyven, én pedig hatvan éve állok a színpadon énekelve, szórakoztatva, és játszva. Száz év, együtt, még kimondva is sok, de ha mégis azt nézzük, hogy ebben a kerek évszámban mennyi siker, mennyi sláger, mennyi szeretet és rajongás fért bele, akkor bizony, mégsem olyan sok. Sőt, ki az, aki nem viselne el akár még egyszer ennyit. Bizony, száz éve szeretve lenni és szeretni, ez különleges, visszavonhatatlan és földön túli csoda! Az életünk, már eddig is nyitott könyv, ha stílusosan akarok fogalmazni, nyitott lap volt mindenki számára. De mégis, arra gondoltunk, hogy így együtt, az elejétől, no, nem a végéig, csak mostanáig! egy csodaszép kötetben rendezve, izgalmas, kedves, és persze szórakoztató játék lesz rajongóink számára.”

Boldog születésnapot, Gyuri bácsi!

(A fejezetcímeket Korda György dalok címeiből kölcsönöztük.)

További programok »

Kultúra

League of Legends csapatverseny a kolbászfesztiválon

A League of Legends videojáték tavalyi világbajnoki döntőjét többen nézték az interneten, mint az amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjét. Ennek a világszerte nagy népszerűségnek örvendő stratégiai e-csapatjátéknak a kolbászfesztiváli döntőjét október 25-én, pénteken 10 órától vívja a legjobb négybe kerülő öttagú együttes profi, Gamer-körülmények között. Mégpedig nézők előtt, a békéscsabai sportcsarnok színpadán.
2019. október 21. 12:31
FEL