A nap sztorija – 30 éves a Holt költők társasága

2019. június 20. 14:47 | Diós Zsolt

Pontosan 30 esztendeje, 1989-ben mutatták be a Holt költők társasága című filmet, mely nagyon sokak számára maga a FILM. A történet 60 évvel ezelőtt, 1959-ben játszódik, azonban a sztori kortalan. Mindannyian irigykedve néztük és nézzük, ahogy a diákok kitépkedik a lapokat a tankönyvből, ahogy szétfeszítik saját korlátaikat, ahogy megérzik a szabadság illatát A film 30 éve azt üzeni, hogy ne járjunk vakon az életben, nyissuk ki a szemünket és éljünk a mának! Azóta szeretnénk időnként felállni a képzeletbeli iskolapadra és azt mondani halkan, de határozottan: Ó, Kapitány, Kapitányom! A behir.hu időutazó rovatában a filmre emlékezünk. Tartsanak velünk!

 

A történet

A történet 1959-ben, Angliában játszódik egy bentlakásos fiúiskolában, ahová egy új irodalomtanár érkezik, Keating, aki egykor maga is a Welton akadémián tanult.
A pedagógus meglehetősen radikális módon közelít az irodalomhoz és feltárja a diákoknak a költészet szépségét, ezen kívül bátorítja őket, hogy írjanak hozzá az élethez egy újabb sort, és ami a legfontosabb: „Carpe diem, fiúk! Éljetek a mának! Legyen az életetek rendkívüli!”

Ó Kapitány, Kapitányom! (forrás: radiocable.com)

A film Keating mellett hét, önmagát kereső fiúról szól. akiknek az élete teljesen megváltozik.
A tanár beavatja a diákokat a titokba, hogy annak idején a Holt Költők Társaságának tagja volt. Mesél a gyűlésekről, de kéri a fiúkat, hogy felejtsék el, már régen volt, nem érdemes rá szót vesztegetni. Ennek ellenére a fiúk a kollégiumból kiszökve megalapítják a maguk Társaságát. A találkozókon minden résztvevő lehetőséget kap, hogy jobban megismerje magát, illetve saját realisztikus vagy romantikus természetét. Verset írnak, olvasnak föl, sőt egyszer még lányokat is hívnak a gyűlésre.
A bajok akkor kezdődnek, amikor egyikük a Holt Költők nevében egy provokatív cikket közöl az iskolaújságban, mire a vezetőség megrémül, és nyomozást indít. Eközben a legszófogadóbb fiú elvállalja Puck szerepét a Szentivánéji álomban, ezzel apja haragját vívja ki. Az apja megparancsolja neki, hogy hagyjon fel ezzel, és csak a tanulással foglalkozzon. A fiú azonban mégis fellép a színházban. Az apja hazaviszi, és közli vele, hogy kiveszi a Welton akadémiából. A fiú teljesen összeroppan. A folytatást nem áruljuk el.

 

Az alkotók

Tom Schulman az Oscar-díjjal (forrás: alchetron.com)

Meglepő, de a Holt költők társasága nem egy irodalmi mű filmes adaptációja, hanem egy kifejezetten a mozivászonra szánt mű. Saját ötletéből a forgatókönyvet Tom Schulman írta, aki eme remekmű mellett drámákat, vígjátékokat, thrillereket és tévésorozatokat is jegyez. Schulman 1950-ben született, vagyis a forgatókönyv írásakor még a 30-as évei közepén járt.

A filmet Peter Weir rendezte, aki 1944. augusztus 21-én született Sidney-ben, Ausztráliában. Művészettörténetet és jogot tanult a Sidney-i Egyetemen. Az 1960-as években egy helyi televíziónál dolgozott. Majd komédiasorozat gyártásában vett részt, és dokumentumfilmeket forgatott.
Rendezői debütálása a Párizs, a roncskocsik Mekkája című kis költségvetésű fekete komédia volt 1974-ben.
Első amerikai filmje a sikeres thriller, A kis szemtanú volt, Harrison Forddal a főszerepben, melyért Oscar-díjra jelölte az Akadémia 1985-ben.
A Holt költők társasága sikere után készült filmjei közül a kiemelkedik az azóta szintén klasszikussá vált, szürreális Truman Show, Jim Carrey karrierjének egyik legjobb alakításával. A következő időszak filmjeit szerette a kritika, de a közönség nem. Utolsó filmjét 2010-ben forgatta, mely Út a szabadságba címet kapta és a szovjet gulágról menekülő foglyok története.

Az alkotók közül még ki kell emelni a háromszoros Oscar-díjas zeneszerzőt, Maurice Jarre-t. Az elsősorban filmzenéiről ismert francia mester 1956-tól közel 50 éven át szállította a mindig kiváló műveket. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy fia, Jean-Michel Jarre is igazán kiváló zenész lett.

A film hallatlan siker lett, azonban díjak tekintetében elmaradt a várt reményektől. Tom Schulman ugyan bezsebelte a legjobb forgatókönyvért járó Oscar-díjat, de a rendező és a szereplők is díj nélkül távoztak az akkori Oscar gáláról. Öröm az ürömben, hogy a BAFTA zsűrije mégis a legjobb filmnek választotta meg 1990-ben.

 

A szereplők

John Keating szerepében Robin Williamst láthatjuk, aki 1952-ben született Chicagóban. Édesanyja, Laura McLaurin egykori modell, édesapja, Robert Fitzgerald Williams a Ford Motor Company vezető munkatársa volt. A michigani Bloomfield Hillsben nőtt fel. Félénkségét a színészettel és a humorral ellensúlyozta. Az 1973-ban bejutott egy jó nevű egyetemre és dialektológiai tanulmányai alatt rengeteg akcentust elsajátított. A 70-es évek elejétől számos stand-up comedy turnén vett részt.

A szereplők balról jobbra: Gale Hansen (Charlie Dalton), Allelon Ruggiero (Steven Meeks), Robin Williams (John Keating), Ethan Hawke (Todd Anderson), Dylan Kussman (Richard Cameron), Robert Sean Leonard (Neil Perry), James Waterston (Gerard Pitts), Josh Charles (Knox Overstreet)

Improvizatív humorának köszönhetően óriási népszerűségre tett szert, majd saját sorozatot kapott Egy úr az űrből címmel, melyet 1978 és 1982 milliók követtek figyelemmel. A mozivásznon a 1980-as Popeye című filmmel debütált. A világszintű ismertségre a Jó reggelt, Vietnam!-mal tett szert 1987-ben, alakításáért Oscar-díjra is jelölték.
A Holt költők társasága után olyan filmekben szerepelt, mint A halászkirály legendája vagy a Mrs. Doubtfire, mely karrierjének egyik legnépszerűbb filmje lett. 1997-ben a legjobb mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjat nyert a Good Will Hunting című filmjében nyújtott alakításáért.
Az ezredforduló után már nem tudta megismételni korábbi sikereit,
Robin Williams háromszor házasodott, és összesen három gyermeke született. Az 1970-es, 1980-as években kokainfüggő volt, később alkoholproblémái miatt került elvonóra.
Depresszióját és függőségeit nem tudta kezelni, pénzügyi problémákkal is küzdött, és korai stádiumban levő Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. 2014. augusztus 11-én öngyilkosságot követett el.
A fiúkat ígéretes fiatal tehetségek alakították, akiknek nagy kiugrási lehetőséget jelentett a filmben való szereplés. Közülük egyedül a Todd Anderson szerepében kiválót alakító Ethan Hawke vetette meg a lábát Hollywoodban.
Robert Sean Leonard neve örökre összeforrt Dr. House barátja és egyben lelkiismerete, Dr. James Wilson nevével, míg Josh Charles kisebb szerepek után igazán csak a Magyarországon is futó A férjem védelmében című sorozat Will Gardnereként talált újra magára.
Nagy csalódás azonban, hogy a film egyik legizgalmasabb karakterét megszemélyesítő Gale Hansen pár kisebb szerep után végleg kivonta magát a filmes szakmából, pedig meggyőző alakítása ezt nem tette volna indokolttá.

 

Utóélet

Feltehetjük a kérdést: milyen film a Holt költők társasága? Remek, kiváló és leginkább inspiráló.

30 éve sok helyen visszaköszön a film jelmondata (forrás: scriptmag.com)

A szereplők a lázadozás édes örömét ízlelgetve tengetik mindennapjaikat. Élnek, szeretnek, bohóckodnak és igyekeznek habzsolni az életet. A film lüktet, magával ragad, sőt, lelkesedése átragad a nézőre és legszívesebben fogna egy jegyzetfüzetet és máris irkálná a verseket, vagy szavalná őket egy köztérre kiállva. Mert: egyszer élünk.
A film egyrészről méltatja és piedesztálra emeli Mr. Keating tanítását, élteti a szabadgondolkodást, de másrészről a végső fordulattal visszarántja nézőjét a talajra.
"Valamikor merésznek kell lenni, valamikor óvatosnak, és az okos ember tudja, mikor melyiknek." - hangzik a film egyik kulcsmondata, mely életre szóló útravaló.

Isten éltesse a Holt költők társaságát!

 

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
2022. augusztus 12. 18:46
FEL