A nap sztorija – 25 éves a Jóbarátok

2019. július 16. 13:24 | Diós Zsolt

1994-ben, vagyis pontosan 25 éve került adásba a Jóbarátok első epizódja, a sorozat pedig tíz év alatt túllépte a popkultúra kereteit és beleivódott mindennapjainkba. Fénykorában 30 millióan nézték. A szituációs komédia műfajában a szériát azóta sem tudta überelni más sorozat, sem számokban, sem kulturális hatásában.

 
Sajátos műfaj a semmiről

A sitcom, vagyis a szituációs komédia tipikusan amerikai műfaj, az 1950-es években kezdett divatba jönni, amikor a lakosságnak érthető módon nagy szüksége volt a vidámabb életképekre. Technikailag 1951 volt a sitcom-történet legnagyobb fordulópontja, ekkor kezdődött az I Love Lucy című sorozat, melyben először használtak több, egyszerre futó kamerát, ezek képeit később vágták egybe.

Kezdetben egyértelmű témaválasztási trendek uralkodtak egy-egy évtizedben: az 1950-es években a családközpontú, a ’60-as években a fantasztikus, a ’70-es években pedig a munkahelyen játszódó vígjáték-sorozatok jelentették a fő irányt. A későbbiekben igazi sztársorozatok készültek, amelyek gyakran elérték a 30-40 milliós nézőszámot is. Folytatódtak a családi szériák, előtérbe kerültek a baráti összejövetelekre épülő sorozatok és sorra jelentek meg saját showjukkal népszerű stand-up comedy előadók.

Jóbarátok ezt a vonalat vitte tovább, viszont a legnagyobb változást az jelentette, hogy nem egy kényszeresen összezárt társaságot – családot vagy munkahelyi közösséget –, hanem hat barátot helyezett a középpontba, akikkel egyszerűen azért történnek különböző érdekes dolgok, mert állandóan együtt lógnak.

 

David Crane, Marta Kauffman és Kevin Bright az indulás évében (forrás: imdb.com)

David Crane, Marta Kauffman és Kevin Bright az indulás évében (forrás: imdb.com)
 
A történet

Az 1994-ben indult, tíz évadot megélt sorozat mind a 236 epizódja hat, 20-as, 30-as éveiben járó, az élet értelmét még keresgélő barátról szól, akikkel igazából soha nem történik semmi.

A legelső részben Rachel faképnél hagyja az esküvőn a vőlegényét, Barryt, és beköltözik gyermekkori barátnőjéhez, Monicához. A páros egy épületben lakik Chandlerrel és Joey-val. Összejárnak Monica bátyjával, Ross-szal, aki épp válni készül feleségétől, akiről kiderült, hogy leszbikus, illetve a szabadszellemű Phoebevel, Monica régi lakótársával. A sorozat leginkább Monica, Chandler és Joey lakásában, illetve a földszinti kávézóban, a Central Perkben játszódik.

A sorozaton végigvonuló fő cselekményszál Ross és Rachel „se veled-se nélküled” kapcsolata, melynek gyümölcse Emma Geller-Green. Közben Chandler és Monica közt alakul ki szerelem.

A sorozat végére Phoebe férjhez megy Mike Haniganhez. Monica és Chandler összeházasodik, majd ikreket fogad örökbe és egy kertvárosi házba költözik, Rachel és Ross újra megpróbálják. Joey menedzsere halála után Los Angelesbe költözik nővéréhez, története a Joey című sorozatban folytatódik.

 
Az alkotók

„Egy sorozat a szexről, a szerelemről, kapcsolatokról és karrierekről szól az életed azon szakaszában, amikor bármi lehetséges. És a barátságról, mert amikor szingli vagy egy nagyvárosban, a barátaid jelentik a családot” – ezzel a két hangzatos mondattal és egy hétoldalas, bővebb leírással adta el a David Crane-Marta Kauffman írópáros, valamint Kevin Bright producer a sorozat ötletét az NBC-nek 1993-ban, a sorozat munkacíme Insomnia Cafe volt.

A csatorna vezetői fantáziát láttak az ötletben és egyből ráugrottak a projektre. Vagyis egyetlen forgatókönyv alapján megrendelték az első évadot.

A forgatókönyvíró-producer trió életművében a Jóbarátok jelentették a plafont, további munkáik kevésbé váltak sikeressé. De ne aggódjunk, a jogdíjakból egészen jól megélnek majd még az ükunokáik is.

Kultúrtörténeti érdekesség, hogy a sorozat először az R.E.M. zenekar Shiny Happy People című számát kapta. Az eredeti pilot is ezzel a címmel és zenével volt látható. Később mégis a kevésbé ismert The Rembrandts csapat I'll Be There for You című dalát választották, mely óriási sláger lett, de az együttes nem tudta átlépni saját árnyékát, ellentétben az R.E.M.-mel.

">

 

A szereplők

Rachel Karen Green egy jómódú család elkényeztetett lánya, aki szeretne végre a saját lábára állni, ezért pincérnőként helyezkedik el a Central Perk kávézóban. Később a divatszakmában helyezkedik el. A Rachelt alakító Jennifer Aniston futotta be a legnagyobb filmes karriert. A romantikus komédiák sztárja az utóbbi években drámai területekre evezett és nem is teljesít rosszul.

Monica E. Geller rend-, és tisztaságmániás szakácsnő, aki nem bír veszteni, továbbá gyerekkorában nagyon kövér volt. Az első néhány évadban keményen küzd a sikerért, végül főszakács lesz egy tekintélyes étteremben. Megszemélyesítője Courteney Cox már a Jóbarátok ideje alatt feltűnt a Ace Ventura és a Sikoly című mozifilmekben, de később mégis visszakanyarodott a televíziós sorozatok világába. A Született szinglikben frissen elvált nőként veti bele magát újra a randivilágba. Ez a show már tíz éve, 2009 óta fut, és feltűnt már benne Matthew Perry, Lisa Kudrow és Jennifer Aniston is.

A harmadik lány Phoebe Buffay masszőr, énekesnő, dalszövegíró, aki soha nem hazudik és rendkívül nehéz gyerekkora volt. Megtestesítője Lisa Kudrow is próbálkozott a filmezéssel, de visszatért a tévébe és ott sikert sikerre halmoz.

Chandler Muriel Bing irodai alkalmazott, aki szerencsétlen a szerelemben, feminin hajlamát transzszexuális édesapjától örökölte és szeret mindenből viccet csinálni. Megszemélyesítője, Matthew Perry jutott a legmesszebb a moziszakmában, hiszen Bruce Willis-szel szerpelt a kasszasiker Bérgyilkos a szomszédom-ban és annak folytatásában. A későbbiekben ő is visszatért a televízió világába és több sikeres sorozat szereplője lett.

 

A Jóbarátok induláskor és ma (forrás: youtube.com)

A Jóbarátok induláskor és ma (forrás: youtube.com)

 

Joseph „Joey” Francis Tribbiani naiv, gyerekded, néha meglehetősen lassú felfogású színész, aki falja a nőket és hobbija az evés. Életre keltője Matt LeBlanc egyedüliként folytatta szerepét egy külön sorozatban, mely meglepően a Joey címet kapta. A mindössze két szezont megélő széria humora sokkal egyértelműbb, butább volt. Matt egyébként ma is keresett sorozatszínész az Egyesült Államokban.

A harmadik fiú, Dr. Ross Eustace Geller paleontológus, majd egyetemi tanár. Megszemélyesítője, David Schwimmer gyakorlatilag szakított a színészkedéssel, és azon kívül, hogy a Madagaszkár rajzfilmekben a zsiráf hangját kölcsönözte, rendezett még két vegyes fogadtatású filmet.

 

Folytatás?

A Jóbarátok-nosztalgia örök téma, a folytatás lehetősége időről-időre visszatérő téma.

Az első nagyobb hullám 2008 környékén jött, amikor a Szex és New York filmváltozatát bemutatták, hiszen ha az annyi pénzt hozott, akkor kinek ne érné meg egy Jóbarátok-filmet összehozni? Aztán persze cikkeztek arról, hogy már mindenki beleegyezett, majd ugyanolyan gyorsan jöttek a cáfolatok is. És ez így megy évről-évre.

Idén júniusban Jennifer Aniston egy beszélgetős tévéműsoban azt mondta: „Figyeljetek, a lányok meg akarják csinálni és a fiúk is meg akarják csinálni, szóval bármi megtörténhet”. Mint tudjuk: a remény hal meg utoljára.

Addig is Isten éltesse a 25 esztendős Jóbarátokat!

További programok »

FEL