A nap sztorija – 20 éves a Barátok közt

A kereskedelmi televíziók megjelenése a magyar háztartásokban gyökeres változásokat hozott nemcsak a televíziózási szokásokban, hanem az egész nemzet életében. A médiatörténeti esemény hatására vált kishazánk végérvényesen a fogyasztói társadalom részévé. Ezt tetézte az RTL Klub, amikor 1998. október 26-án útjára indította napi sorozatát, a Barátok közt című szappanoperát. A sorozat egyesek szerint hozzájárult a “magyar nép elbutulásához”, mások szerint nemzetünk büszkesége a hazai szereplőkkel, itthoni közegben játszódó széria. A behir.hu időutazó rovata nem akar igazságot tenni, mindössze bemutatja a ma 20 esztendeje induló sorozatot. Ma is tartsanak velünk!

 

A kereskedelmi televíziók Magyarországon

A rendszerváltás után lehetőség nyílt arra, hogy a Magyar Televízión kívül más magyar nyelvű tévécsatornák is megkezdjék a sugárzást, valamint külföldi nagyvállalatok helyi csatornáinak a beindulására.

Az 1980-as évek végén elkezdődött az MTV (Music Television) Európa kódolatlan sugárzása angolul.

1990-ben elindult Magyarország első két magán-televíziója, az ATV és a Szív TV.

1991-ben megjelent az első külföldi tulajdonban lévő magyar tv-csatorna, az HBO.

1993-ban elindult Magyarország első gyerektévéje, a Cartoon Network, igaz ekkor még angolul.

1994-ben a TV3 is megkezdte adását.

Az első időszak (forrás: rtl.hu)

1995-ben megjelent a Top TV, a Z+ Televízió, vagyis a későbbi Viva és az Antenna 3, ami később később Msat majd Viasat néven működött és helyi csatornaként a Budapest TV.

A Z+ Televízió, a későbbi VIVA. 1997-ben, egy évvel az első magyar zenetévé, a Top Tv 1996-os megszűnése után indult, Kovács Ákos Ilyenek voltunk című klipjével.

1997 októberétől – a világon hazánkban elsőként – két országos lefedettségű földi sugárzású kereskedelmi csatorna kezdte meg működését. Az MTM-SBS érdekeltségébe tartozó TV2 és a CLT-UFA, Pearson csoport kötelékében lévő RTL Klub. Az új struktúra tökéletesen megfelelt a fejlett európai országokban kialakult úgynevezett sokcsatornás modellnek. A különbség csupán annyi volt, hogy míg máshol ez hosszú, szerves fejlődés során alakult ki, addig nálunk ez egy gyorsan lezajló, radikális és meglepő változásokat hozó folyamatnak bizonyult. Nemcsak a műsorszolgáltatói, hanem a műsorterjesztői oldalon is jelentős fejlődés ment végbe, mindenféle szempontból nagyobb választási lehetőséget biztosítva ezzel a fogyasztóknak.
Az országos kereskedelmi csatornák nagyban hozzájárultak a nézői szokások megváltozásához, ezen keresztül a közszolgálati adók műsorkínálatának átalakításához is. A magyarországi nézők körében is rendkívül népszerűek lettek a külföldön már sikert aratott licenszműsorok, elsősorban a vetélkedők, a szórakoztató műsorok vagy a valóságshow-k, így a magyar piac fogyasztási szerkezete egyre inkább megfelel a nemzetközi televíziós piaci tendenciáknak.

 

A ház (forrás: blikk.hu)

Az indulás

Elsőként az RTL Klub kreatív menedzserei ismerték fel a magyar néplélekben a televíziós sorozatok iránti rajongást, ezért meghozták a döntést, hogy saját készítésű, napi sorozatot indítanak.
Így lett a Barátok közt az első, hétköznaponként jelentkező magyar televíziós sorozat, amely 1998. október 26-a óta fut a csatornán, esténként újabbnál újabb epizódokkal. Indulása óta Magyarország legnépszerűbb sorozatává nőtte ki magát, valamint egyike a legnézettebb műsoroknak a magyar televíziózásban.
Mérvadó mérések szerint indulása óta, a heti mérésekben mindig a 10 legnézettebb műsorok között szerepel. Követőinek száma bőven meghaladja az 1 milliós határt.
1998-ban a legoptimistábbak is mindössze néhány esztendőt jósoltak a szappanoperának.

 

Az alaptörténet

25 évvel a történet kezdete előtt, 1973-ban egy csapat gyermek sorsa különös és elszakíthatatlan szállal fonódott össze, amikor egy rideg és „bürokratikus” intézmény gondjaira hagyták őket. Mély barátság szövődött köztük, amely kiállta az idő próbáját, és nagyralátó álmok szülője lett. Az azóta eltelt évek során megélték a siker és a bukás sokféle szintjét. Karriert építettek, családot alapítottak, gyermekeik születtek, elváltak.

Az első csoportkép 1998-ból (forrás: pinterest.com)

Egy megdöbbentő és tragikus esemény gyökerestül felforgatta Miklós, András, Nóra, Zsuzsa, László és Gabi életét, amikor Berényi Zoltán – aki titkos szerelmi viszonyt folytat Berényi Zsuzsával, András feleségével – a legidősebb fivér Miklós és András bátyja, a Berényi Építőipari Kft. alapítója és vezetője, rejtélyes körülmények között halálos kimenetelű autóbalesetet szenvedett.

Autóját egy végzetes éjszakán egy titokzatos idegen, Nagy Ferenc szorítja le az útról. A karambolt csak István, a sofőr élte túl. A baleset következtében Zoltán és István súlyos sérüléseket szenvedtek és Zoltán belehalt. Istvánt életveszélyes állapotban kórházba szállították.

A baleset után a „barátok” legégetőbb gondja egy olyan vállalkozás jövője, amibe még Zoltán fogott bele. Azt az épületet kezdte modern lakóházzá alakítani, amelyben gyermekként először találkoztak, ahol együtt töltötték legfogékonyabb éveiket és ahol most újra együtt élnek. Új otthonuk építését be kell fejezniük, a cégnek pedig – új vezetővel az élén – munkát és anyagi biztonságot kell nyújtania a barátoknak, családjaiknak és alkalmazottaiknak is.

Lássuk be az alapsztori egészen jó, melyre manapság akár a Netflix is lecsapna. Viszont innentől logikai bukfencek sorozata, sok esetben hiteltelen fordulatok tették finoman fogalmazva érdekessé a szériát.

 

A színészek

1998 óta jó pár szereplő távozott és érkezett a Mátyás király térre, de négy színész – Tihanyi Tóth Csaba, Varga Izabella, Szőke Zoltán, Várkonyi András – a kezdetektől a híres sorozat alapkarakterei.

Családfaszerűség (forrás: rtl.hu)

Mellettük jönnek-mennek a szereplők. Feltűnnek majd eltűnnek, ezzel mindenesetre folyamatosan utánpótlást biztosítanak a hazai média azon részének, melyet bulvárnak hívunk. A sorozatban hosszabb-rövidebb ideig feltűnik a magyar celebvilág színe-java. Többek között Rékasi Károly, Bíró Ica, Rátóti Zoltán, Kovács István, Rubold Ödön, Oszter Sándor, Besenczi Árpád, Nemcsák Károly, Gyurta Dániel, Halász Gábor, Németh Kristóf, Fodor Zsóka, Farkasházi Réka, Huszárik Kata, Bács Ferenc, Pécsi Ildikó, Oszvald Marika, Ullmann Mónika, Szellő István, Bezerédi Zoltán, Koncz Gábor, Hujber Ferenc, Venczel Vera, Harsányi Levente, Szabó Győző vagy Trokán Péter.

Isten éltessen mindenkit Barátok közt!

Megosztás:

Címke: , , ,