„A mai fiatalok sokkal ökotudatosabbak”

2022. április 29. 16:10 | Such Tamás

A napokban zajlott országszerte a Fenntarthatósági Témahét, melynek célja, a fenntarthatóság üzenetének terjesztése iskolai keretek között. Az akciónak az Andrássy gimi is aktív részese volt. Egyebek mellett a diákok a Hatvanezer Fa Egyesület (60K) jóvoltából bepillantást nyerhettek az erdősítésbe.

Szerda délelőtt dr. Duray Balázs, a Magyar Fenntarthatóság és Klímaadaptációs Intézet szakmai igazgatója, a 60K alelnöke bő száz kilencedikesnek tartott látványos szakami előadást az iskolában. (Többek között egy korábbi cikkükben megemlített hamburgeres példát is elmesélte.)

Majd a délután folyamán a gyerekek tucatnyi pedagógus kíséretében, járatos busszal kilátogattak a terepre, hogy testközelből is megtapasztalhassák a valós valóságot. A Békési úti szennyvíztelep szomszédságában pihegő Ancsin erdőket összekötő túrát Frankó Róbert erdőmérnök és Ulbert Zoltán, a 60K elnöke vezette. (Mi is elkísértük őket egy ministábbal.)

 

A 60K jóvoltából az Andrássy gimisek bepillantást nyerhettek az erdősítésbe – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Frankó Róbert az erdő szélén – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

– Szerintetek erődben állunk, vagy sem? – tette fel a kérdést Frankó Róbert a diákoknak a legfiatalabb, féléves Ancsin 3-as erdőben. (Pardon, elszóltam magam, már erdőben voltunk.) Miután a diákok helyesen tippeltek, hozzáfűzte, erdőről beszélünk, miután a szaporítóanyag a földbe kerül. (Tegnapelőtt is tanultam valamit.)

Közben Ulbert Zoltán elárulta, ez az erdő novemberben makkból lett vetve, amit később még négy fafajjal elegyítettek. A területet hamarosan bekerítik, hiszen lassan kibújnak a csemeték, s nehogy az állatok lerágják a töveket. Öt-hat év múlva azonban az állatvilág visszakapja a területet, amely remek búvóhelyként szolgál majd nekik.

 

A 60K jóvoltából az Andrássy gimisek bepillantást nyerhettek az erdősítésbe – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Eső előtt, köpönyeggel – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Azt követően nagy mennydörgés közepette átsétáltunk a másfél éves Ancsin 2-esbe, ahol már tízcentis a tölgyecskéket, illetve idősebb fafajokat is láthattunk – de akkor már szakadt. (A kamera testi épsége miatt a forgatás abbamaradt; BMC balra el.)

– A harmadik, az Ancsin 1-es, 2019 őszén ültetett erdőben már félméteres tölgyek fogadták a bőrig ázott csapatot – de ezt már Ulbert Zoltán másnap a telefonba mondja. – A tölgyeket itt is kicsit nagyobb növényekkel elegyítettük: szilfával, vadcseresznyével, vadkörtével, juharfával.

 

Galéria

 

Az Ancsin 1-esnek jelenleg 90 százalékban tölgyes majd ezt folyamatosan dúsítják más fajokkal, valamint a tölgyek aránya a természetes kiválasztódás miatt is csökkeni fog. Majdan egy nagyon szép, vegyes-elegyes, őshonos fajokból álló erdő lesz belőle.

– A gyerekek érdeklődését még a vihar sem mosta el – folytatta –; nagy mosolyogva caplattunk együtt a dűlőkön. Ráadásul számos sztereotípiával ellentétben – mint például a mai fiatalok csak a telefont tudják nyomkodni – sokkal tájékozottabbak, ergo ökotudatosabbak, mint jó néhány felnőtt. Sokan nem is gondolják a gyerekekről, hogy borzasztóan érzékenyek a környezeti témákra.

A 60K jóvoltából az Andrássy gimisek bepillantást nyerhettek az erdősítésbe – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL