Duray Balázs: egy hamburgerhez 2000 liter víz kell

2022. március 29. 18:00 | Vári Bianka

Hetek óta nem érkezett jelentős mennyiségű csapadék az Alföldre, de nemcsak itt okoz problémát az aszály. A belügyminiszter március 21-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, hiszen több adat is azt mutatja, hogy országszerte 40% alatti a talaj nedvességtartalma. Duray Balázs figyelmeztet: a vízmegtartásra globálisan és személyesen is ügyelnünk kell!

Békés megyében, az ország éléskamrájában különösen fontos kérdés a vízgazdálkodás. Dr. Duray Balázs, a Magyar Fenntarthatóság és Klímaadaptációs Intézet szakmai igazgatója ismertette, hogy jelenleg a globális vízfelhasználás 70%-át a mezőgazdaság teszi ki. Mint mondta, nálunk is előfordulhat, hogy idővel verseny alakul ki a gazdaságok és a lakosság között a vízért. Erre láthatunk már példákat a nagyvilágból.

– Akár Kaliforniát említem, akár Fokvárost, vagy Új-Dél-Wales Ausztráliában, ahol konkrétan vízkvóta van a lakosság számára, hogy mennyi vizet fogyaszthatnak naponta, mert a mezőgazdaságnak is kell. Kaliforniában például most egy stoppot hozott a szövetségi kormányzat, hogy nem tud a mezőgazdaság vizet kivételezni. Tehát a problémákat látjuk már globálisan, és igenis itt, a viszonylag száraz Kárpát-medencében is küszködünk ezzel – magyarázta.

A szakember az időjárással összefüggésben elmondta, hogy jelenleg is érezhető a földek vízhiánya: a tél nagyon száraz volt, és nem sikerült beszereznie a földnek azokat a tartalékokat, amelyekre most szüksége lenne az őszi vetésű gabonáknak. 

fotó: Such Tamás (behir.hu)

– Ebből jelenleg hiány van, ez a 40%-os nedvességtartalom nagyon kevés. Az őszi vetésű kultúráknak most kellene egy kiadósabb eső, ami a mély rétegekben táplálni tudja a növényeket – fogalmazott.

Az elmúlt héten már nemcsak a talaj, a levegő is nagyon száraz volt, a meteorológiai mérések országszerte 10-20 százalék körüli páratartalmat mutattak. A szakember rámutatott: voltak példák korábban is arra, hogy alacsony legyen a páratartalom, de ha a statisztikát és a trendeket nézzük, akkor fel kell készülnünk.

– Most egyszerre jelentkezik az, hogy szárazság van, és alacsony a páratartalom, hiszen nincs kipárolgás. Emellett olyan szelek jönnek, amelyek a téli hidegben felaprózódott talajt méginkább kiszárítják. Tehát tényleg, szinte sivatagi állapotok uralkodnak – mondta dr. Duray Balázs. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Körösök völgyében egyelőre nem kell félnünk a vízhánytól, hiszen az elmúlt évtizedekben jól kialakult a víztárolási rendszer. A Tisza-tavi tározó jól ellátja a területet, a mindegy negyed Balatonnyi vízmennyiségével, de a környékbeli duzzasztók, és az Élővíz-csatorna is fontos szerepet tölt be. 

– Az öntözés nagyon jó lehetőség a gazdáknak, ugyanakkor fontos lenne, hogy elérhetőek legyenek számukra a csatornák. Sajnos sok területen kaotikusak a tulajdonviszonyok, vagy nincsenek jól fenntartott állapotban a csatornák, így nem tudják betölteni a szerepüket – hívta fel a figyelmet.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy bár vízgazdálkodás globális kérdéskör, de lokálisan is sokat tehetünk érte.

– Egy ember több mint egymillió liter vizet használ el, közvetve a fogyasztási termékei révén. Egy hamburger előállításához például 2000 liter vízre van szükség. Ezért figyeljünk a vízmegtartásra, figyeljünk a vízlábnyomunkra! Mi, lakosok is sokat tehetünk azzal, ha vigyázunk az élővilágunkra, és ha olyan mezőgazdasági művelést végzünk, amely megtartja a vizet a növényeken keresztül – sorolta.

Az előrejelzések szerint a hét második felében nagyobb mennyiségű, 10-30 mm csapadék is érkezhet a térségünkbe, ugyanakkor ennél sokkal több csapadékot is el bírnának viselni a szárazföldek.

További programok »

FEL