A lehetőségek kapuja nyílik meg a Békéscsabai Röplabda Akadémia elkészültével

2020. március 18. 07:58 | Papp Ádám Sándor

2019. március végén kezdődött el 1,8 milliárd forintból a Békéscsabai Röplabda Akadémia munkacsarnokának kivitelezése, amelyben közel 400 fiatal edzéseit és mérkőzéseit vezényelheti a jövőben a többszörös magyar bajnok Békéscsabai Röplabda Sportegyesület. A létesítmény kivitelezése megtörtént, hamarosan pedig átvehetik a fiatalok a modern, európai szintű csarnokot. Ebből az apropóból az M4 Sport Békés megyei tudósítója beszélgetett Baran Ádámmal, a BRSE elnökével.

- Honnan jött az ötlet egy utánpótlás nevelő létesítmény létrehozására?

Baran Ádám: A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület alapszabályában deklarált tevékenysége a minőségi utánpótlás nevelése. A BRSE Magyarország legeredményesebb utánpótlás nevelő klubja, az elmúlt évtizedben rengeteg országos bajnoki címet szereztünk és számos kiváló játékost neveltünk ki a korosztályos és felnőtt nemzeti csapat számára egyaránt. Eljutottunk odáig, hogy többek között a felnőtt csapat sikereinek is hála, Békéscsabán a legnépszerűbb sportág a röplabda. Közel 400 fiatal sportol a klub égisze alatt és gyakorlatilag ezeket a gyerekeket már minőségi szinten nem tudjuk tréningezni, hiszen különböző oktatási intézményekben eltérő körülmények között előbb vagy utóbb akadálya lesz a minőségi képzésnek. Éppen ezért 2016-ban elindítottuk azt a folyamatot, hogy Békéscsabán egy röplabda akadémia létesítését szeretnénk megvalósítani, amelyet Magyarország kormánya támogatott.

- Európai szinten egy kimagasló utánpótlás akadémia létesült, amely hamarosan megnyithatja kapuit. Milyen maga a munkacsarnok és mely felszerelésekkel van felvértezve a létesítmény?

Baran Ádám: Hosszútávú célkitűzésünk, hogy saját nevelésű magyar játékosokkal vegyük fel a harcot legjobb külföldi vetélytársaink ellen. Ehhez elengedhetetlen egy olyan létesítmény, amelyet sikerült létrehoznunk Békéscsabán. Három szabvány méretű röplabda pálya van az épületben, tehát három különböző helyen tudnak egyidőben edzéseket tartani, illetve akár felkészülési mérkőzéseket is vívni. Ennek komoly előnye van, hiszen egyidőben több korosztályt is tudunk edzeni, de átalakítható a három, egy center pályává, ahol a nemzetközi mérkőzéseket lehet lebonyolítani. A létesítmény gyakorlatilag minden olyan eszközzel rendelkezik, amely a kor követelményeinek megfelel, többek között konditeremmel, egészségügyi helyiséggel és irodákkal. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, tehát olyan gépeket és eszközöket vásárolunk, amely a minőségi neveléshez elengedhetetlenek.

- Ha jól értesültünk nem csupán Magyarországról, hanem külföldről is érkeznek majd a röplabda akadémiához a fiatalok. Mit érdemes erről tudni?

Baran Ádám: Így van. Békéscsaba földrajzi helyzetét szeretnénk kihasználni. Az előző időszakban már a klub kiváló kapcsolatot ápolt erdélyi, vajdasági és partiumi egyesületekkel, jó híre van klubunknak és számos megkeresést kaptunk határon túli területekről is, hogy látják a fejlesztéseket, ismerik az eredményeinket és szeretnék azt, hogyha itt pallérozódhatnának a gyerekek.

- Békéscsabán a jövőben a sportturizmus is fontos szegmens lehet a röplabda akadémia által is.

Baran Ádám: Valóban így van, mi is ezt gondoljuk. Békéscsaba egy szép és élhető város, szeretnénk minél több embernek megmutatni és különböző olyan sportrendezvények megrendezésére pályáztunk, amelyek több ezer embert mozgatnak meg. 2023-ban Szerbiával közösen U16-os korosztályos Európa Bajnokság döntőjét kívánjuk megrendezni, illetve válogatott edzőtáborokat is szeretnénk a városba hozni. A Magyar Röplabda Szövetséggel kiváló kapcsolatunk van és projektek részeként szó van arról, hogy korosztályos nemzeti csapatok edzőtáboroznak majd itt Békéscsabán, de egyéb olyan megkereséseket is kaptunk már különböző magyarországi röplabda kluboktól, illetve határon túlról is, hogy szeretnének idejönni edzőtáborozni, hiszen látják, hogy egyedülálló körülményeket tudunk biztosítani számukra.

- Mikor lesz átadva a Békéscsabai Röplabda Akadémia és mikortól kezdhetik meg a szakemberek az érdemi munkát a csarnokban?

Baran Ádám: Hétfőn a műszaki átadás és átvétel folyamatát elkezdtük, amely azt jelenti, hogy körbejártuk a helyiségeket és megírtuk a hibalistát, amelyet ki kell javítania a kivitelezőnek. A tervek szerint májusban szeretnénk átadni a létesítményt és úgy terveztük, hogy június elején egy korosztályos országos döntővel avatjuk fel a létesítményt.

Galéria

További programok »

FEL