A koronavírus rányomja a bélyegét a csabai csapatok eddigi szereplésére

2020. október 31. 08:15 | Hidvégi Dávid

Nem indult zökkenőmentesen a 2020/21-es bajnoki idény a békéscsabai sportegyesületek számára, hiszen a koronavírus-fertőzések miatt sorra kell elhalasztani a mérkőzéseket. A Békéscsaba 1912 Előre például kimagaslóan kezdte a szezont, de a Covid-19 elérte a csapatot, míg a kézilabdázók alig játszanak mérkőzéseket. A BRSE jól kezdett, hiszen repülő rajtot vett.

A Békéscsabai Kosárlabda Klub október végéig összesen három mérkőzésen lépett pályára a férfi kosárlabda másodosztályban. A piros-fehérek mérlege 2 győzelem és 1 vereség. Jancsika Árpád csapata az 1. fordulóban nem tudott nyerni a DEAC otthonában, de a következő két játéknapon már igen, előbb a Gyula majd a Kiskunfélegyháza vendégeként. A Békéscsaba első hazai mérkőzése november 8-án lesz az Evangélikus Sportcsarnokban a DEAC másodikcsapata ellen. A kosarasok jelenleg negyedikek a ligában.

 


A csabai csapatok közül elsőként az NB I-es női kézilabdázókat érintette a koronavírus-járvány, illetve a nyári átigazolási szezonban sem sikerült kellőképpen megerősíteni az együttest. Az Előre NKSE-nek már 12 bajnoki mérkőzést kellett volna lejátszania, de eddig csak 5 összecsapást teljesítettek, amelyeken nem sikerült a pontszerzés. A problémát az okozta, hogy az ellenfélnél vagy a csabaiaknál születtek pozitív tesztek.

Az NB I-ben jelenleg egyetlen olyan csapat sincs, amely a sorsolás szerint lejátszotta volna az összes eddig betervezett mérkőzését. A lilák jelenleg az utolsó, 14. helyen állnak a bajnokságban. A gárda célja a bennmaradás, de nem lesz könnyű feladata. Ha minden jól megy, akkor a Vida Gergő lányai november 4-én a Boglári Akadémia-SZISE csapatát fogadják, egyelőre még a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban. A csapat eredeti otthonaként szolgáló, felújított városi sportcsarnokot még nem adták át, így az eddigi szereplést az is nehezítette, hogy a csabaiaknak a mérkőzések javát idegenben kellett, illetve kellett volna lejátszaniuk.

 

 

Az immáron Tóth Gábor irányította Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE a Magyar Kupában kezdte meg a 2020/21-es szezont. A csabai együttes kettős győzelemmel múlta felül a Gödöllői RC-t és jutott be a legjobb nyolc közé, ahol majd a miskolci DVTK lesz az ellenfele. A BRSE az alapszakaszban magabiztosan vezeti a bajnokságot, hiszen a Vasas Óbudát, az MTK-t, az Újpestet és a Nyíregyházát és legyőzte, ráadásul mindegyiket idegenben. A csabaiak eddig 11 pontot gyűjtöttek be az Extraligában.

Az, hogy az együttes mikor játssza a következő bajnoki mérkőzést nagyban függ a koronavírustól. A BRSE október 29-én hivatalos közleményben jelezte, hogy az egyik játékosa pozitív koronavírus-tesztet produkált. Minden további sportoló és stábtag eredménye negatív lett, így ha nem lesz több pozitív eset, akkor november 7-én a bajnokságban pályára léphet a Békéscsaba a Diósgyőr otthonában.

 

 

A Békéscsaba 1912 Előre mögött mozgalmas hónapok állnak, de a szezont a korábbi évekhez képest kimagaslóan kezdte. A lilák az NB II első kilenc fordulójában nem találtak legyőzőre és a Magyar Kupában is továbbjutottak a Vác ellen egy 4-1-es győzelemmel. Az eredményekre a riválisok is irigykedve néztek, főleg a feljutási célokat megfogalmazó Vasas FC, amely döcögősen kezdte a szezont. A piros-kékek klubvezetőinek sikerült a Békéscsaba vezetőedzőjét magukhoz csábítani, így Schindler Szabolcs Budapesten folytatta tovább. A korábbi védő angyalföldi nevelésű, így az érzelmei is közrejátszottak a váltásban. A Békéscsaba Preisinger Sándort nevezte ki az új szakvezetőjének, aki játékosként két bajnokságot, három Magyar Kupát és egy gólkirályi címet is szerzett. Vele tartott Tököli Attila is, aki másodedzőként segíti a lilákat. Az U19-es válogatottól érkező edző az első meccsét elvesztette Békéscsabán a Kazincbarcika ellen, de utána újra a győzelem útjára lépett a csapat.


Az Előrénél az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány okozta a legnagyobb problémát. A csapatnak a Szentlőrinc ellen alig maradt egészséges játékos a fertőzés és a különböző sérülések miatt, így a kieső helyen álló vendégek könnyedén nyertek 3-0-ra. A helyzet nem javult, további pozitív eredmények születtek, így a lilák már csak az ifi csapatukkal tudtak kiállni a Diósgyőr elleni Magyar Kupa meccsen. Jelenleg 12 játékos fertőzött – tudta meg időközben a Csakfoci, Igricz Mihály klubigazgatótól. A 17,8 év átlagéletkorú együttes hősiesen helyt állt, de a DVTK háromszor megtalálta az utat a hálóig, így a Békéscsaba kiesett a legjobb 64 között. Az Előre októberben 13 forduló után 23 ponttal a 4. helyen áll az NB II-ben, illetve képletesen idegenbeli veretlenség áll a neve mellett. A Békéscsaba vasárnap a Szombathelyi Haladás otthonában lép pályára az Merkantil Bank Liga 14. fordulójában.

További programok »

Sport

Röplabda: Elsöprő BRSE siker a Magyar Kupa negyeddöntőjében

A Magyar Kupában is győzelemmel folytatta szereplését a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE szerda este. A viharsarki lányok a DVTK gárdáját fogadták a Békéscsabai Röplabda Akadémián a sorozat negyeddöntőjének első mérkőzésén magabiztos 3:0-s sikerükkel magukhoz ragadták az előnyt a párharcban.
2020. december 2. 20:08
FEL