A klubok már nem tartanak edzéseket, így a játékosok otthon készülnek

2020. március 22. 06:14 | Hidvégi Dávid

A koronavírus Magyarország sportéletében is érezteti a hatását így a szövetségek felfüggesztették vagy befejezték versenyeiket. A békéscsabai egyesületek határozatlan időre szüneteltetik tevékenységüket, de bizakodnak a bajnokságok folytatásában.

A Magyar Kézilabda Szövetség határozatlan időre felfüggesztette az összes versenyét. A döntés érinti a Békéscsabai Előre NKSE korosztályos csapatait is. Az egyesület elnöke elmondta, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel minden edzést felfüggesztettek. Paláncz György hozzátette: a felnőtt csapat játékosai már hazautaztak és egyéni edzéstervvel dolgoznak. Az utánpótlás játékosok otthoni feladatokat kaptak edzőiktől.

– Az utánpótlás korosztályokban sincsenek edzések, hiszen az iskolákban már tanítás sincs. Úgy gondoltuk fontos, hogy a gyerekek mozogni tudjanak, így az edzők az online csatornákon keresztül feladatokat adnak nekik, amelyeket otthon is el végezhetnek. Az immunrendszer erősítése miatt is fontos a mozgás – fogalmazott az elnök.

 

Egy ideig biztosan nem lesz a Városi Sportcsarnokban kézi- és röplabda mérkőzés (Fotó: Hidvégi Dávid)

 

A Magyar Kosárlabda Szövetség a héten bejelentette, hogy az összes felnőtt és utánpótlás versenyét befejezi. A döntés értelmében az MKSZ a 2019/2020-as végén nem avat bajnokokat, illetve kiesők és feljutók sem lesznek. A Békéscsabai KK sem edz már együtt, hiszen a sportcsarnokokat bezárták, de a klub az elővigyázatosság érdekében sem szervez csoportos foglalkozásokat.

– Egyéni edzése lesznek mindenkinek. Mindenkit személyre szabottan futni küldök. Otthon pedig lehet különböző erősítő és erőfejlesztő gyakorlatokat végezni. Ezeket edzéseken is szoktuk csinálni, a srácok ezt tudják, de a fiatalabbaknak elmagyarázom, akár videóbeszélgetés alkalmával is – részletezte a csabaiak vezetőedzője, Jancsika Árpád.

A Magyar Röplabda Szövetség a korábbi felfüggesztést követően május 15-éig meghosszabbította a bajnokságok szüneteltetését. Így jelenleg a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE-nél sem zajlanak az edzések. A klub utánpótlás vezetőedzője hangsúlyozta: a játékosai felkészültek az otthoni tréningekre, hiszen speciális eszközöket kaptak. Nagy Attila hozzátette: csapatainak rosszkor jött a bajnokság leállása, hiszen minden korosztályban volt esély az országos döntő megnyerésére.

– Az U15-ös, az U17-es, az U19-es és az U21-es korosztályban is én vagyok a vezetőedző. Ez egy speciális helyzet, az élet alakította így. Mind a négy korosztályban bajnokesélyes csapattal rendelkezik az egyesületünk. Nekem személyesen is nagyon fáj az, hogy nem tudjuk megmérettetni magunkat abban az esetben, ha az esetleg a MRSZ úgy dönt, hogy a vírus miatt lefúja az országos döntőket – emelte ki a vezetőedző.

 

A játékosok egyelőre nem futnak ki a Kórház utcai stadion gyepére (Fotó: Hidvégi Dávid)

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség határozatlan időre felfüggesztette az összes versenysorozatát. A Békéscsaba 1912 Előre felnőtt játékosai és a szakmai stáb tagjai már hazautaztak, de az utánpótlásban is ugyanez a helyzet. Az akadémiavezető elmondta, hogy olyan napirendet alakítottak ki a gyermekeknek, amelybe a tanulást, az edzést és a házi munkát is belefoglalták. Jakab Péter kiemelte: folyamatosan kommunikálnak a szülőkkel és a fiatalokkal a közösségi oldalakon és az egyesület honlapján.

– Arra kértük az edzőinket egy hivatalos levélben, hogy készítsenek a játékosoknak olyan edzésterveket, amelyeket otthon is el végezhetnek. Azt is kértük, hogy a kisebb korosztályokban hirdessenek különböző megmérettetéseket, például dekázó versenyt, amit egy videófeltöltéssel bizonyíthatnak és bemutathatnak – nyilatkozta.

Azt nem lehet megjósolni, hogy meddig szünetelnek a bajnokságok, ez a koronavírus terjedésétől függ. A sportolók az otthoni edzések mellett egyelőre futni, biciklizni vagy edzőterembe járhatnak el, hiszen ezek a lehetőségek még adottak. Fontos azonban, hogy az emberek ne tartózkodjanak csoportosan egy helyen ezzel elkerülve a kórokozót.

 

További programok »

FEL