A kézápolók is a mestervizsgájuk megszerzésén dolgoztak szombaton

2022. november 12. 13:01 | Szabó Judit

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önköltséges és támogatott formában is szervez mestervizsgákat a különböző szakmák képviselőinek. Szombaton kilenc kézápoló tesz mestervizsgát Békéscsabán.

Hónapok óta készülnek a szakemberek a kézápoló és körömkozmetikus mestervizsgára, melyet  a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hirdetett meg. A képzésekre nemcsak Békés megyéből érkeztek, hanem Budapestről, sőt a Dunántúlról is. Ahhoz, hogy valaki mesterképzésre jelentkezhessen, több éves szakmai gyakorlat szükséges.

A kézápoló és műkörömépítő mestervizsga elnöke elmondta, hogy a szombati napon négy feladatot kell teljesíteniük a vizsgázóknak. Három gyakorlati és egy portfólió feladat vár rájuk. 

– A kézápoló és körömkozmetikus mestervizsgának megvannak a képzési és kimeneti követelményei, pontosan meg van határozva, hogy a vizsgamunkák milyen anyagból, milyen technológiával készüljenek. Vannak olyan feladatok, ahol sorsolt modellen és van, ahol saját modellen dolgoznak – fejtette ki Verovszki Tímea.

 

Fotó: behir.hu

 

Kikötés volt, hogy a vizsgázók egyféle gyártótól hozzanak eszközöket, anyagokat. A vizsgaidőre nagyon odafigyeltek, és minden feladatnak más időtartamot szabtak meg. A vizsgán csak a sérülésmentes készmunka volt értékelhető.

Mindenki másért szeretne mester lenni: többen tanítani szeretnének, van, aki az ismereteit bővítette, másnak a vállalkozásához kell a papír, megint más szakmai rangra vágyik.

Kovács Nikolett tizenhét éve foglalkozik a szakmával. Pár éve elkezdett az oktatással is foglalkozni, ezért döntött úgy, hogy a szakmai előmeneteléhez kell egy mesteri cím. 

– Szeretnék a későbbiekben akár egy alapképzés keretein belül foglalkozni a tanulókkal. Ahhoz viszont szükséges ez a mestervizsga. Hosszadalmas folyamat volt a felkészülés, nem csak a tanulás szempontjából, hanem lelkileg is – mondta el a vizsgázó. 

A mesterjelöltek a szakmai tárgyakon túl pedagógiával, joggal, vállalkozás-ismeretekkel, marketinggel, adó- és tb-kérdésekkel is foglalkoztak, szóbeli, illetve gyakorlati vizsgát tesznek. A képzés lehetett önköltséges illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott.

Galéria

További programok »

FEL