Mestervizsga villanyszerelőknek Békéscsabán

2022. november 18. 18:00 | Szabó Judit

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önköltséges és támogatott formában is szervez mestervizsgákat a különböző szakmák képviselőinek. Pénteken hat villanyszerelő dolgozik azon, hogy mestervizsgát tegyen Békéscsabán.

Hónapok óta készülnek a szakemberek a mestervizsgákra, amelyeket ebben az esztendőben autószerelő, autóvillamossági szerelő, karosszérialakatos, kézápoló és körömkozmetikus, speciális lábápoló, fodrász, festő-mázoló, kőműves, burkoló és villanyszerelő szakmából hirdetett meg a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A képzésekre nemcsak Békés megyéből érkeztek, hanem Budapestről, sőt a Dunántúlról is.

Pénteken a villanyszerelők adtak számot tudásukról. A mestervizsga elnöke Szolnokról érkezett a Békéscsabai Szakkézési Centrum Trefort Ágoston Technikumába. Tóth Róbert elmondta, hogy a vizsga alatt figyelniük kell az elméleti- és a gyakorlati szaktudást. Így, az összesített pontszámok alapján egy három tagból álló bizottság vizsgálja meg, hogy ki, milyen eredménnyel végzett. 

Fotó: behir.hu

– Mondtam nekik a vizsga kezdetén, hogy ha valamit nem tudnak, kérdezzenek. Itt mindegy, hogy ki milyen idős, nem mindent tudhat. Én huszonnégy éve vagyok a szakmában, viszont én is kérdezek az idősebbektől, ami nem szégyen – fejtette ki a vizsgabizottság elnöke. 

A vizsga egy követelményrendszeren keresztül zajlik. A pénteki feladatsorban két csoportra bontották a vizsgázókat, akik "A és B" tételek alapján dolgoztak. Serfőző Sándor kilenc éve foglalkozik villanyszereléssel, vállalkozóként. Szeptember óta pedig a technikumban főállású oktatóként tevékenykedik. 

Fotó: behir.hu

– Gyakorlati oktatói végzettséggel már rendelkezem, emellett szerettem volna szakmámból a maximumot kihozni. Kihívásnak éreztem azt, hogy mesterként is tudjak érvényesülni akár az oktatásban – emelte ki a villanyszerelő.

Serfőző Sándor elmondta azt is, hogy hosszú volt a felkészülés, leginkább az elméletet kellett átismételniük.

Mészárosné Szabó Anna elmondta, hogy május óta tartanak a felkészülések, most novemberben zajlik annak a negyven szakembernek a mestervizsgája, akik jelentkeztek a képzésre. A szakképzési osztály vezetője hozzátette: a képzéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta, de voltak olyanok is akik önköltségesen fogtak bele. 

– A mestervizsga szakmai részből áll, illetve pedagógiai és vállalkozás-ismeretből. A villanyszerelők már túl vannak egy megmérettetésen, ők az előbb említettekből már számot adtak. A szakmai rész ami a gakorlatból áll a pénteki napon történik, emellet készíteniük kellett egy portfóliót, majd azt megvédeni – fejtette ki Mészárosné Szabó Anna.

Hozzátette, hogy a mester cím a szakmák diplomája. Egy címet jelent, nem szakmai bizonyítványt. A mestervizsga megszerzésével a szakembereket olyan lehetőségekkel ruházza fel, amelyekkel a későbbiek folyamán akár tanulókat is foglalkoztathatnak. 

A mestervizsga következő állomása szombaton lesz, ahol az autószerelők, autóvillamossági szerelők, karosszérialakatosok, valmint a fodrászok adnak számot tudásukról. 

Galéria

További programok »

FEL