Az autószerelők is készülnek a mestervizsgára

2022. szeptember 8. 07:29 | behir.hu

Tizenkét autószerelő és autóvillamossági szerelő végez mesterképzést Békés megyében. 

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közlése szerint heti 180 órát tanulnak a gyakorló autószerelők, hogy a szakmájuk mesterévé válhassanak. A címet van, aki a rang miatt szeretné megszerezni, mások tanítanának, de a legtöbben vállalkozás indításán gondolkodnak. Ehhez minden segítséget megad a megyei iparkamara által szervezett mesterképzés, hiszen a szakmai tantárgyakon túl jogi, logisztikai, képzési, informatikai, pedagógiai tantárgyak is felbukkannak a képzésben.

Az orosházi Vitális Sándor a Volánnál dolgozik főállásban, másodállásban egyéni vállalkozó.

– Mivel az egyéni vállalkozóknak kötelező a mestervizsga, belevágtam a képzésbe és nagyon hálás vagyok érte, hogy a Volán támogat a képzésben anyagilag is, időben is – mondta Vitális Sándor. – A marketing és a jog okoz némi fejfájást, hiszen elszoktam a tanulástól, ennek ellenére úgy érzem, hasznomra fog válni.

Kovács Norbertet is a munkáltatója iskolázta be, mert szeretnék, ha az autó-villamossági szerelő tanulókkal is foglalkozhatna. A békéscsabai szakembernek azért is izgalmas a képzés, mert az oktatás nagyrészt személyautókról szól, míg Norbert többnyire teherautókat javít.

– Az oktatás abban is segít, hogy felvegyük a ritmust. Napról napra fejlődik a szakma, ezt a szakszervizek le tudják követni, de nálunk egy fokkal nehezebb – mondta Kovács Norbert. – Annak is örülök, hogy a cég, ahol dolgozom, hajlandó áldozni a továbbképzésünkre és nem megy el mellettünk a világ.

A békési autószerelő, Csávás Zsolt elsősorban a vállalkozás indítása miatt jelentkezett mesterképzésre. Mint mondta, jó felfrissíteni a tudását, neki éppen a dízel a kedvenc területe. Ő azt sem zárja ki, hogy tanítson. Nagy Ádám szintén vállalkozást szeretne indítani, de nem ijed meg a sok információtól, amivel hirtelen foglalkoznia kell.

– A napi munka és a család mellett nehéz a tanulásra időt szakítani, de saját magunk miatt ültünk újra iskolapadba – mondta a békési autószerelő.

A békési szakember, Boros Imre is vállalkozást indítana, mert mint mondta, nagy a hiány, kevés a jó szerelő a piacon, aki akar is, tud is dolgozni.

További programok »

Gazdaság

KSH: Békés, Borsod, Nógrád és Szabolcs megyékben a legmagasabb a munkanélküliség

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. március 23. 17:24
FEL