Mestervizsga dömping Békéscsabán

2022. november 19. 16:45 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önköltséges és támogatott formában is szervez mestervizsgákat a különböző szakmák képviselőinek. Szombaton a karosszérialakatos, autóvillamossági szerelők és autószerelők, illetve a fodrászok bizonyíthatták rátermettségüket.

Hónapok óta készülnek a szakemberek a mestervizsgákra, amelyeket ebben az esztendőben autószerelő, autóvillamossági szerelő, karosszérialakatos, kézápoló és körömkozmetikus, speciális lábápoló, fodrász, festő-mázoló, kőműves, burkoló és villanyszerelő szakmából hirdetett meg a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A képzésekre nemcsak Békés megyéből érkeztek, hanem Budapestről, sőt a Dunántúlról is.

Ahhoz, hogy valaki mesterképzésre jelentkezhessen, több éves szakmai gyakorlat szükséges. Mindenki másért szeretne mester lenni: többen tanítani szeretnének, van, aki az ismereteit bővítette, másnak a vállalkozásához kell a papír, megint más szakmai rangra vágyik.

A mesterjelöltek a szakmai tárgyakon túl pedagógiával, joggal, vállalkozásismeretekkel, marketinggel, adó- és tb kérdésekkel is foglalkoztak és tesznek szóbeli, illetve gyakorlati vizsgát. A képzés lehetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott, illetve önköltséges is.

Gécs Norbert, a karosszérialakatos mestervizsga elnöke kiemelte, hogy nagy tudás szükséges a szakmához.

 – Legalább öt éves szakmai gyakorlattal kell rendelkezniük azoknak, akik mestervizsgát szeretnének letenni. A jelenlévők között többen is szeretnének vállalkozást indítani, ezt csak a mesterlevél megszerzésével lehetséges. Illetve mindenkinek a szakma magasabb szintre lépését jelenti az, ha mesterükké válnak a mesterségüknek – fogalmazott.

A mestervizsga elnöke hozzátette, hogy egyre kevesebb az érdeklődő a karosszéria lakatos szakma iránt. 

– A mai napon négyen mestervizsgáznak, korábban azért ennél többen mutatták meg magukat. Azt lehet érezni ezen a pályán, hogy egyre kevésbé divatos. Kézműves és egyben piszkos szakmáról van szó, ami azt jelenti, hogy a munkás ruhája és keze is olajos lesz, és ezt nem kedvelik sokan. Ám azt ki kell hangsúlyoznom, hogy a karosszérialakatos szakmát egyre jobban megbecsüli a társadalom. Illetve nagyon jó lehetőség a mestervizsga tananyagának elsajátítása. Elég csak azt megemlítenem, hogy évről-évre új technológia kerül ki a picra, amihez elkerülhetetlen a folyamatos tanulás – közölte Gécs Norbert. 

Kiss Péter, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanára, a mestervizsga felkészítő tanfolyamának oktatója az autószerelői szakma iránti érdeklődést más megvilágításba helyezte. 

– Nem mondhatnám, hogy nagyon kevés diákot érdekel az autószerelői pálya. Az intézményünk évente húsz vagy harminc tanulót kibocsát. Inkább az a nagy kérdés, hogy ebből mennyi marad meg a szakmájában. Vannak akik útközben elcsábulnak, és mást választanak hivatásuknak. Ezt a szakmát nagyon szeretni kell, úgy is mondhatnám, egy életfogytig tartó tanulásról van szó, mert az innováció elkerülhetetlen ezen a területen. Egy autóban minden benne van, a telematikától kezdve a telefontükrözéses hálózatokon keresztül a GPS rendszeren át a motorvezérlőkig, a klímarendszerig, hőszivattyúkig minden. Nagyon jót tett az oktatásban a duális rendszer, amely segítségével ágazati vizsga után már műhelyben dolgozhatnak a tanulók, és munkaszerződéssel történhet meg mindez – tájékoztatott Kiss Péter. 

Csávás Zsolt Sándor, autószerelőmester-jelöltnek. mint foglamazott saját vállalkozásának elindításához is nagy szüksége van a mesterlevélre.

A szombati nap mestervizsga sorozatához délután a fodrászok is csatlakoztak. Palkóné Zámbó Edit mesterfodrász, diplomás szakoktató osztotta meg a behir.hu stábjával, hogy hatan küzdenek a mester cím megszerzéséért.

– Hogy ki miért tanul a mesterlevélért, az mindenkinél más. Valaki bővíteni szeretné tudását, valaki új technológiákat, új trendeket szeretne elsajátítani, valakinek pedig bakancslista, de mindenképp egységes cél a szakmai fejlődés. Idén teljesen más tematika alapján kell vizsgázniuk a jelölteknek. A  felkészítés folyamata fél éve tart, ami szakmai elmélet és gyakorlati vizsga, jogi és vállalkozási ismeretekből tevődött össze – közölte a mesterfodrász. 

Presztóczki Veronika mesterfodrász, a mestervizsga elnöke elmondta, hogy a vizsgázók jól teljesítettek a nap folyamán. 

– A vizsga feladatait a fodrászok gyakorlatilag a mindennapokban is alkalmazzák, illetve később is használni fogjuk. A leendő mestereknek később tanítványaik is lesznek, akiket fel kell készíteniük majd a pályára – tett hozzá. 

A jelöltek között sokan szenvedélyből viszik véghez a vizsgát. 

– Egész életemben fodrász szerettem volna lenni, kicsi koromtól kezdve tudom, hogy a frizurával akarok foglalkozni. Nagyon szép szakmának gondolom, amelyben ki tudom fejezni magam. Kreatív és látványos munkák születhetnek, amivel mindenkit boldogabbá tehetünk. Arról nem is beszélve, hogy a divat is érdekel és a frizura mint olyan, elég fontos része ennek a területnek – osztotta meg gondolatait stábunkkal Dragán György fodrász. 

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL