A Kemény Gábor Technikum is részt vesz a honvéd kadét programban

2021. december 9. 15:34 | Erdei-Kovács Zsolt

A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédséggel az iskolában bevezetendő honvéd kadét programról. Az érintettek csütörtökön délelőtt adtak részletes tájékoztatást a megállapodás részleteiről.

A honvédség részéről Lipták József alezredes, a Békéscsabai Szakképzési Centrum részéről Mucsi Balázs főigazgató, míg a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum részéről Malatyinszki Péter igazgató adott részletekbe menő tájékoztatást.

A rendezvény moderátora az egyenruhás Oszlács Norbert volt, akinek saját bevallása szerint régi vágya teljesült azzal, hogy katonai uniformist ölthetett. Egy hónapja vált belőle tartalékos katona, mint mondta, családjukban, apai ágon gyakorlatilag kivétel nélkül mindenki egyenruhát visel és különféle szolgálatot lát el.

– A gyermekkorom jó részét a fővárosban töltöttem és a budapesti rokonokat kizárólag egyenruhában láttam – emlékezett vissza meghatározó élményeire, hozzátéve, hogy számtalanszor készített interjút katonákkal, köztük Lipták József alezredessel, akivel többször arról is szót váltottak, hogy mi lenne, ha ő is belépne a seregbe. Jelenleg önkéntes, területvédelmi tartalékos katona státuszban van, s szakaszvezető ranggal rendelkezik és kacérkodik a gondolattal, hogy hivatásos katonaként szereljen fel. Ez a momentum abból a szempontból meghatározó, hogy a középiskolás diákok között is sokan vannak úgy, mint a derék kolléga. Szeretnének közeledni a sereg felé és például erre is lehetőséget kínál a honvéd kadét program.

Lipták József alezredes a tájékoztatón elmondta, hogy a program 2017 óta fut, ezt megelőzően is volt hasonló kezdeményezés, azt akkor még Katonasulinak hívták. A program kapcsán azt emelte ki, hogy a fő cél a hazafias nevelés, amelynek a lényege olyan érzelmi kötődés kialakítása, amely a későbbiekben kifejezetten a magyar értékekhez való ragaszkodást erősítheti. Az sem titok, hogy ez egyfajta előkészítő, pályára irányító tevékenység a magyar honvédség részéről – tette hozzá.

Mucsi Balázs főigazgató azt emelte ki, hogy a BSZC és a honvédség közötti együttműködés eddig is gyümölcsöző volt, majd kitért rá, hogy a hazafiságra való nevelés eddig is szerepet kapott, például a történelemoktatás során. Hangsúlyozta, hogy kevés iskola vehet részt ebben a programban, kitüntető és megtisztelő, hogy a Kemény Gábor Technikum részese lehet ennek a képzésnek.

Malatyinszki Péter, a technikum igazgatója ismertette, a szakképzés lényege, hogy keresletalapú legyen és a honvédség is munkáltatóként jelent meg a piacon, ehhez igazodik az iskola képzési kínálata. Végezetül leszögezte, hogy egy gépjármű mechatronikai technikus a honvédségnél is lehet gépjármű mechatronikai technikus.

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL