A Hatvanezer Fa Egyesület nagyot dobbantott a "makkban"

2020. november 28. 11:55 | Csiffáry Zsuzsanna

Az egyesület magasra tette a lécet ősszel, hiszen a helyiek segítségével az erdősítéshez több mázsa makk összegyűjtését tervezték. Az egyesület alelnöke elmondta, hogy az akció sikeres volt, több százan csatlakoztak, valamint 8 és fél hektár földterületet vetettek be az őshonos alföldi fa termésével.

A Hatvanezer Fa Egyesület a lakosság által összegyűjtött makkot vetette el, a termések a több hektáros erdőterületet töltötték fel. Az egyesület tagjai, külön helyezték el a cser, a kocsányos és az oszlopos tölgyek makkjait. A földet egy magángazda ajánlotta fel, hogy támogassa a természetvédelmi akció küldetését.

 - A makkvetés nagyon fontos eleme az erdősítésnek. A szaporítóanyag beszerzése az egyesület tagjai, illetve a lakosság segítségével jött létre. Ez most az a pillanat már, amikor tényleg megszületik az erdő - emelte ki Frankó Róbert erdőmérnök. 

 

 

Az egyesület alelnöke elmondta, hogy az idei évben ez a 8,5 hektár földterület a legnagyobb elültetendő erdőtömb. A munkálatokban a tagok és a csatlakozó aktivisták is részt vesznek.

- Ez egy 35 mázsát igénylő földterület, és ezt a mennyiséget közel háromszáz ember gyűjtötte nekünk össze. A makk egy őshonos alföldi fa, ami az üzenetünket több száz évig el viheti és az utókornak egy mementót hagyhatunk ezzel - fogalmazott Poliák Pál. 

 

Az alelnök hozzátette, hogy az elültetett makkfa csemetével nagyjából 5 évig kell foglalkozni. Elmondta, hogy az intenzív növési időszak áprilistól megközelítőleg június elejéig húzódik majd el a makk sokszínűsége miatt, hiszen az akcióban résztvevők sok helyről gyűjtötték össze ezeket a terméseket.

 

Galéria

További programok »

FEL