A hang a lélek tükre

2022. január 24. 16:04 | Erdei-Kovács Zsolt

Jó vele beszélgetni. Még telefonon is. A személyes, közvetlen benyomások minden esetben meghatározóak, de vele ilyen módon nyugodt szívvel kivételt lehet tenni, hiszen sugárzó személyisége az éteren át is érezteti jótékony hatását. Egyszerű kedvesség és főként közvetlen, de nem bántó őszinteség jellemzi. Szepsi-Szente Éva Kisanna.

Beszédtechnika tanárként végzett áldásos tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük egymást. Ahhoz, hogy jobban meg tudjuk értetni magunkat és, hogy jobban meg tudjuk érteni magunkat és a körülöttünk lévő világot. Nem a szem, hanem a hang a lélek tükre – vallja, hiszen mint mondja: a lelkiállapotunk félreérthetetlenül kiolvasható, vagyis inkább kihallható a hangunkból, s abból, ahogyan szólunk. Ebben a vetületben a Békéscsabai Médiacentrum munkatársai, valamint a színház magoncai is sokat köszönhetnek neki.

A tavalyi év számára elsősorban a családról szólt, szerencsésen alakult, hogy a szerencsétlen körülmények miatt a szeretteivel töltött idő a többszörösére nőtt. A színpad, a fellépés hiányzott ugyan neki, de egyébként is szívesen van otthon, szívesen tartózkodik, ahogyan mondta: a saját kis csigaházában.

– Nálunk mindenki rengeteget dolgozik. Az együtt töltött idő a kényszerű helyzetből adódóan megsokszorozódott. A bezártságot igyekeztünk úgy felfogni, hogy ugyan egy csomó korlát került elénk, de közben pedig sokkal több időt tudtunk egymásra fordítani – mondta a 2021-es esztendőről szóló beszámoló indításaként.

A tanítás nagy szerepet játszik Évi életében, az egyik tantárgy a már említett beszédtechnika, a másik pedig a színház- és drámatörténet. Mint kitért rá, ezeket egészen jól lehetett online oktatni, így ebben nem szenvedett hiányt. Évi tündér ruhája azonban nem túlzottan kopott és nem is koszolódott ebben az időszakban, híján volt a fellépéseknek, s ez igencsak hiányzott neki.

Hozzátette, az étterem, a mozi hiánya nem jelentett számára túl nagy kihívást. A világjárvány kezdeti részét kifejezetten jól viselte, saját bevallása szerint produktív, kiegyensúlyozott és boldog volt abban az időszakban. Utóbb azonban már nem viseli ennyire jól a körülményeket. A folytonosan visszatérő krízishelyzet következtében zsigeri szorongás alakult ki benne.

– Nagyon szeretem irányítani magam körül a dolgokat, szeretek jó előre tervezni és ezeket a terveket nagyon szeretem végrehajtani – fejezte ki.

A színpadon nem szorong

 

Az esendőség, a tervezés feleslegessége vagy inkább érvénytelenné válása elbizonytalanította és mint aláhúzta, ez nem az egoról szól. Ez arról szól, hogy hiába tesz meg mindent a családja védelme érdekében, nem biztos, hogy az elegendő. Azt is elmondta, hogy tavaly márciusban elkapta a betegséget, ami rendesen meg is viselte. Ennek ellenére nem rendült meg túlzottan, de a jó ideje tartó veszélyhelyzet megingatta kissé. A szorongást sok minden oldhatja, például a rendszeres sport is.

A futás ebben az esetben egyáltalán nem szégyen, sőt roppant hasznos! – Segít a futás, segít a hit és segít a család is – részletezte, kiemelve: hisz abban, hogy ha kimondja a félelmét, akkor le tudja küzdeni. A szorongás, a családtagokért, rokonainkért, szeretteinkért való aggódás általános és talán nincs is benne semmi különös. A különös az, hogy jó ideje, majd két éve maradandóan fennál ez a fajta fenyegetettség, s úgy tűnik, hogy nem szakad meg, nem tűnik el úgy, ahogyan jött. Nem múlik el nyom nélkül, egyik pillanatról a másikra, hanem minden jel szerint velünk marad.

– Ha beszélünk erről, ha kimondjuk, akkor felismerhetjük, hogy mások is hasonló félelmekkel küzdenek, nem vagyunk egyedül – összegzett.

A munkaterápiát éli, akkor is csinál valamit, amikor nem kell. A színházban jelenleg az Énekesmadár próbái zajlanak, s amikor énekel, akkor nem szorong, s ha taníthat, akkor sem. Ha teszi a dolgát, azzal foglalkozik, ami ki van szabva rá, akkor nem nyomasztja, nem terheli a világ. Felszabadul akkor is, amikor a családja körében lehet, amikor mindenki otthon van.

A 2022-es évtől elsősorban egészséget, békességet és boldogságot vár és ezt kívánja mindenkinek. Az előző évet is megköszönte Istennek, hálás szívvel tudta le és fogadja a következőt.

– Világbajnok családom van. A kisfiam három és fél éves, de él még a 90 év feletti nagymamám és a másik ágon a nagypapám is, értük és szüleimért, testvéreimért, a férjemért, gyermekeimért mind-mind nagyon hálás vagyok – foglalta össze, kiegészítve: sok-sok mosolygós, boldog embert kíván.

További programok »

FEL