A férfiakat is érintheti a szülés utáni depresszió

2020. január 20. 14:23 | behir

Brit jótékonysági szervezetek arra szólították fel a szigetország kormányát, hogy a kismamák mellett az újdonsült apákra is terjesszék ki a szülés utáni depresszió gyanújának kötelező vizsgálatát – írta a Sky News.

A jelenség sokkal gyakoribb, mint eddig hitték, de a megbélyegzés miatt sok férfi nem mer szakemberhez fordulni.

Nagy-Britanniában jelenleg csak az édesanyákat vizsgálják rutinszerűen a védőnők, pedig a szülés utáni depresszió az apákat is érinti. Férfiaknál csak akkor végzik el a vizsgálatot, ha a partnerük kórelőzményében előfordult már súlyos szorongás vagy mentális probléma.

Egy korábbi vizsgálat azonban kimutatta, hogy a férfiak 40 százaléka aggódik saját mentális egészsége miatt, miután gyermeke születik, tíz százalékuknál pedig ki is mutatható a depressziós állapot. Mivel azonban ez még mindig tabu, nagyon kevesen mernek szakemberhez fordulni.

Ross Hunt és felesége évekig vártak gyermekükre, de miután Isabelle megszületett és a kezébe adták, a földöntúli boldogság helyett leginkább csak ürességet érzett.

– Teljesen maga alá kerített az érzés, hogy nem érdemlem meg, hogy boldog legyek, nem is kellene, hogy ilyen gyönyörű családom legyen, ezért nem is tudtam kötődni a kislányomhoz – mesélte az apa a Sky News hírtelevíziónak.

Ross ma már szerencsére jobban van és próbálja felhívni a figyelmet, hogy a szülés utáni depresszió mindkét szülőt egyformán érintheti. Ezt bizonyítja az is, hogy miután blogolni kezdett problémájáról, rengeteg hasonló cipőben járó férfi kereste meg.

 

Forrás: HVG

További programok »

FEL