A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából koszorúztak

2020. április 11. 18:43 | behir

A békéscsabai önkormányzat minden évben megemlékszik erre a napra, amikor több tízezer embernek kellett azonnal a hazáját, az értékeit hátrahagyni, és egyetlen bőrönddel és néhány bútorral elindulni az ismeretlenbe. Idén szűk körben, Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester koszorúzott a Városháza árkádsorán.

A magyar Országgyűlés 2012. december 4-én fogadta el, hogy április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen. Tekintettel arra, hogy ezen a napon indították el az első transzportot a Felvidékről a vagonokba kényszerített magyarokkal. Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar családot hurcoltak, akik a megyeszékhelyen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.

 

(Fotó: Szarvas Péter hivatalos fb-oldala)

(Fotó: Szarvas Péter hivatalos fb-oldala)

 

A jelenlegi körülmények nem tették lehetővé, hogy többen, együtt emlékezzenek az áttelepítettekre - írja a városvezető közösségi oldalán. Szombaton szűk körben, Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait a Városháza árkádsorán és gondolt az átélőkre, akik példát mutattak kitartásból, a munka becsületéből, a hit megtartó erejéből, a más népekkel való békés egymás mellett élésből, a szülőföld szeretetéből és magyarságból.

 

További programok »

Itthon

Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.
18:33
FEL