A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából koszorúztak

2020. április 11. 18:43 | behir

A békéscsabai önkormányzat minden évben megemlékszik erre a napra, amikor több tízezer embernek kellett azonnal a hazáját, az értékeit hátrahagyni, és egyetlen bőrönddel és néhány bútorral elindulni az ismeretlenbe. Idén szűk körben, Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester koszorúzott a Városháza árkádsorán.

A magyar Országgyűlés 2012. december 4-én fogadta el, hogy április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen. Tekintettel arra, hogy ezen a napon indították el az első transzportot a Felvidékről a vagonokba kényszerített magyarokkal. Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar családot hurcoltak, akik a megyeszékhelyen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.

 

(Fotó: Szarvas Péter hivatalos fb-oldala)

(Fotó: Szarvas Péter hivatalos fb-oldala)

 

A jelenlegi körülmények nem tették lehetővé, hogy többen, együtt emlékezzenek az áttelepítettekre - írja a városvezető közösségi oldalán. Szombaton szűk körben, Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait a Városháza árkádsorán és gondolt az átélőkre, akik példát mutattak kitartásból, a munka becsületéből, a hit megtartó erejéből, a más népekkel való békés egymás mellett élésből, a szülőföld szeretetéből és magyarságból.

 

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL