A diákok jobban megértik a történelmet interaktív módon

2022. március 30. 10:07 | Szabó Judit

Trianon 100 Összetartoztunk - Összetartozunk címmel nyílt kiállítás Békéscsaba főterén. Az utazó tárlat a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulója alkalmából jött létre. Kedd délelőtt a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hetedikes diákjai rendhagyó történelemórán tekintették meg a vándorkiállítást.

A diákok hét fős csoportokra osztva, totóval a kezükben indultak neki a kalandnak. Feladatuk az volt, hogy tanáruk által összeállított feladatsorra megtalálják a válaszokat. Ugrai Gábor elmondta, hogy a hetedik osztályos tanulók épp az első világháború végéről, a történelmi Magyarország felbomlásáról tanulnak, így ezzel a kiállítással sokkal jobban össze tudják majd kapcsolni az eseményeket.

– Hiszek abban, hogy a történelem az nem csak a könyvekben létezik. Itt van körülöttünk, főleg egy ilyen vándorkiállításon – emelte ki a történelemtanár.  

A vagonszerű térbe lépve fotókkal és interaktív módon is tájékozódhatnak a látogatók. A kiállítótérben találhatóak többek között személyes relikviák, valamint korabeli politikusok és azóta élt közéleti szereplők fényképei is. A gyerekek három csoportra bontva váltották egymást a vagonok között, az adott helyhez köthető kérdésekre válaszolva.

Veres Ákos, az iskola hetedik osztályos tanulója elmondta, hogy neki a „macskaköves út” tetszett a legjobban. Hozzátette, hogy a vagonba lépve a kérdések között ez a feladvány is szerepelt, amire csak ő tudta a választ.

– Az én véleményem az, hogy ez a kiállítás segít megértetni a történelmet. A történelemtanárok és a diákok egy kicsit elrugaszkodnak a tankönyvektől és új információkat is lehet szerezni – mondta el a fiatal.

A kiállítás két héten át, egészen április 5-ig minden nap 10-18 óra között tekinthető meg Békéscsaba főterén.

Galéria

További programok »

FEL