Cukrászda és kávézó is nyílik a megújult Munkácsy Emlékház területén

2021. június 11. 14:42 | Gyemendi Réka

Megújult a Munkácsy Emlékház épülete, melléképülete és kertjei is: jelenleg már az új, állandó kiállítás megszervezése zajlik, emellett több attrakcióval is készülnek a jövő februári nyitásra. A szervezők abban reménykednek, hogy a Munkácsy Emlékház kiemelt kulturális találkozóhellyé válik majd.

Már másfél éve, hogy a Modern Városok Program részeként elkezdődött a Munkácsy Emlékház épületének és melléképületének felújítása. Ez év tavaszán a munkálatok befejeződtek: mind az épület, mind pedig a Munkácsy Emlékház kertje, illetve az Omaszta kert is megújult. Jelenleg az új, állandó kiállítás megszervezése zajlik. Szabóné Bogdán Adrienn kulturális szervező elmondta: az új kiállítás fókuszában továbbra is Munkácsy Mihály művei lesznek.

– Munkácsy a gyermekkorát ennek az épületnek a falai között töltötte, így az életének az itt zajló momentumai is megjelennek majd a kiállításban. Így a tárlat már lényegesen élményközpontúbbá válik, amely a fiatal korosztály, valamint a családos látogatók számára is vonzóvá teszi az emlékházat – fogalmzott.

A tárlat a 19. századi kisnemesi, polgári életmód bemutatására is törekszik majd, amelyhez  a békéscsabai Omaszta család hagyatéka biztosítja majd az alapot. Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka elmondta: további attrakciókkal is készülnek.

– Célunk, hogy egy olyan helyet hozzunk létre, ahol a művészeteken túl kulináris, gasztoronómiai élményekben is részesülnek az ide látogatók. Kialakítunk egy Munkácsy-cukrászdát, ahol süteményeket, bonbonokat, Munkácsy-tortát, valamint kitűnő kávét fogyaszthatnak a vendégek, tehát egyfajta találkozóhelyként is elképzeljük a Munkácsy Emlékházat - ismertette Opauszki Zoltán.

A Munkácsy Emlékház többek között csokoládékészítő workshopnak és előadásoknak is helyet biztosít majd. Opauszki Zoltán kiemelte: túl ezen, a pincehelyiségben bemutatják majd a hungarikum csabai kolbász, illetve a szintén kisüsti pálinka múltját, történetét, a tradicionális ízeket pedig meg is kóstolhatják a látogatók.

Az épületet várhatóan jövő év februárjában, Munkácsy Mihály születésnapján adják át. 

 

Galéria

További programok »

FEL