Édes nyomozás régi újságok segítségével: A csokoládé Csabán

2023. július 1. 13:45 | behir.hu

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ma a mindennapjaink része a csokoládé, de vajon egy évszázaddal ezelőtt hol és hogyan találkozhattak vele csabai elődeink? Édes nyomozásra indulunk a régi újságok hasábjain.

A csokoládéval, akárcsak a teával, rummal, kávéval, trópusi gyümölcsökkel elsőként a fűszer- és vegyeskereskedésekben, a rum- és teakereskedésekben, és a gyarmatáru-kereskedésekben találkozhattak a csabaiak. A leghíresebbek a Laszky-Biener kereskedőpáros és Décsey József voltak. Ezen termékek árusítását mindig engedélyekhez kötötték. Az első hirdetésekben még nem tiszta csokitáblák vagy figurák szerepeltek, hanem csokoládé tartalmú gyógykészítmények, a Hoff János-féle malátacsokoládé készítmények reklámjaiban. A készítményeket légúti és gyomorbántalmakra ajánlotta a korabeli reklám.

A szervezetet erősíteni volt hivatott a mezőberényi Tardos J. János fűszer-, csemege- és konyak-különlegességeket árusító boltjából a tojás- és tejcsokoládé-konyak 1909-ben. Ismert lehetett a csoki és az alkoholpárlatok ilyenfajta kombinációja, mert 1908-ból úgy hirdették az ízesítőanyagokat, többek között a csokit is, mint amivel otthon ízesített rumot lehet készíteni. Ezt pontos használati útmutatóval árulta Dobay Kálmán drogériája. Arra később is használták e finomságot, hogy gyógyszert keverjenek hozzá. Az 1926-ból való Purgo csokoládét a gyártó „a világ legízletesebb hashajtójának” nevezte.

 

 

A csokival való legédesebb találkozás mégis csak a cukrászdákban és a csokigyárak helyi üzleteiben történhetett meg. Sztampa Bertalan üzletében lehetett a „boldog békeidőkben” vingai csokival készült krémbonbonokat kapni, amely Vinga településről kapta nevét, 1890 óta ott működött a Draskovits luxuspraliné és csokoládégyár. Az 1920-as években a Stühmer, a Szent István és a Cadeau Csokoládégyár Rt. is nyitott egy-egy fióküzletet nálunk, így közvetlenül is elérhetővé váltak a bonbonok, csokifigurák. A kávéházakban, éttermekben habos csokoládét is lehetett inni.

Ki kell emelni a két világháború közötti időszakból Gráb Gyula cukrászt, aki az 1926-ban megrendezett békéscsabai ipari és kereskedelmi kiállításon egy csokiból általa készített 3D-s Nagy-Magyarország térképpel mutatkozott be. Megemlíthető még a Cadeau Szent István téri boltja is – itt ma is cukrászda működik –, ahová 1936-ban betörő hatolt be, hogy készpénzt és csokit vigyen el. Egy évvel később fülelték le, de csak azért, mert éjjel kivilágítatlan járművel kerékpározott…

 

Szalay Ágnes

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL