Hamarosan jön a Mikulás! Mi kerüljön a csomagokba?

2020. december 1. 16:38 | Gyemendi Réka

Hagyományosan december 5-én vagy 6-án a gyermekek édességeket, meglepetéseket, ajándékokat - néha virgácsot - találnak a csizmájukban, ez jelzi, hogy ott járt a Mikulás. De mi kerüljön a mikuláscsomagba?

Honnan ered a szokás?

Időszámításunk szerint 270 és 343 között élt Miklós püspök, aki gazdag család sarjaként örökségét Isten szolgálatába akarta állítani. Ezért úgy döntött, hogy segít a rászorulóknak. Megtudta, hogy a szomszédban élő családapa kénytelen három lányát az utcára küldeni, mert már élelemre sem futja szűkös bevételeikből, ezért egyik éjjel titokban, az ablakon keresztül, zsebkendőbe csomagolt aranyat dobott a házba. Az apa másnap reggel találta meg a pénzt, így lányait megkímélhette a megaláztatástól, és kiházasíthatta őket.

Szent Miklós halálának napja éppen december 6-ára esett, így sok száz évvel később ezen a napon avatták őt szentté, és Magyarországon ezen a napon ünnepeljük a Miklós névnapot is.

A Mikuláshoz kapcsolódó szokást a 19. században vezették be hazánkban. A csizmákat december 5-én kell kitisztítani, majd pedig az ablakba készíteni. A Mikulás december 5-én éjjel érkezik, ajándékot csempész a gyermekek csizmájába, akik azt másnap reggel találják meg.

 

Mi kerüljön egy hagyományos mikuláscsomagba, gyermekeknek?

Egészséges ropogtatnivalók

Édességek, csokihalmok - ezek a legtipikusabb és legklasszikusabb mikuláscsomag-töltőanyagok, amelyeket szinte minden gyerek (és sok felnőtt is) imád. Ezekkel nem lehet mellélőni, de a legjobb a mértékletesség, így ha egy picit egészségesebb alternatívákat is keresünk, akkor arra is több lehetőség van.

– Friss gyümölcs: mandarin, narancs, banán, de az ünnepi hangulatot emelni lehet például mangóval, gránátalmával vagy fügével, ananásszal, pomeloval. Jó választás a gyümölcs- és zöldségchips, almaszirom. Ezt házilag, közös program keretében is el lehet készíteni.
– Az asztalt gyümölcsöket és diákcsemegét is sok gyermek szereti. Csokikedvelőknél kipróbálhatjuk a csokiba mártott fajtákat, ami készen is kapható, de házilag is előállíthatjuk.
– Egészséges rágcsálnivalónak lehet csonthéjas magvakat, dióféléket (dió, földimogyoró, török mogyoró, pisztácia, mandula, kesudió) is a csomagba csempészni. 
– A cukormentes gyerekrágók is az elmegy kategóriát erősítik. A fentiek mellé nyugodt szívvel egy csomag simán bekerülhet a meglepetések közé.
– Egészségesebb alternatíva lehet a szőlőcukor is.
– Gyümölcsös, szezámos, joghurtos szeletek.
– Ha mindenképp csoki, akkor legyen étcsokoládé! Már számos ízesítésű, töltött változatot lehet kapni, akár különböző formákban is.  
– Házilag is lehet készíteni finomságot: ilyen a csokiba mártott túrógolyó, vagy energiagolyó. Több benne az egészséges összetevő, azonban a gyermekek is boldogok lesznek, hogy csokis édességet esznek.
– Lehet készíteni muffint, ami mutatós is becsomagolva.

 

Nem csak ennivaló lehet ajándék

A mikuláscsomag rejthet kisebb-nagyobb ajándékokat is a sok nyalánkság mellett.

– Ez lehet buborékfújó - ezt szinte minde gyerek szereti.
– Nagyon népszerűek a plüssállatok, amikből sosem lehet elég, és igen nagy választék áll már rendelkezésre az üzletekben.
– Okos megoldás a mesekönyv, gyermekkönyv, képregény, gyermek keresztrejtvény vagy színező, amivel megszeretheti az olvasást, megtornáztathatja agyát és kiélheti művészi hajlamait is. 
– Kisebb játékok: pakli kártya, gumi pókok (vagy dinók és kígyók), gyöngyfűző-készlet, gyurma. 
– Aranyos figurás bögrék, poharak, evőeszközök. Ki tudna ellenállni egy egyszarvús vagy pókemberes ivópohárnak? Biztos több folyadékot is fogyasztana utána a kicsi, ami szuper hír.
– Jön a hideg idő, így ehet a csomagban kesztyű, sál, sapka vagy egy meleg zokni is. Persze szigorúan valami gyerekeknek szánt állat vagy mesehős mintájával.
– A szülőkkel vagy legjobb barátokkal eltöltött idő is nagyszerű ajándék. 

 

 

Mindent bele: ajándékkal töltött zokni

A kicsiknek még igazi élmény, hogy várhatják a Mikulást. A cipők mellett azonban néhány éve hazánkban is feltűntek a hatalmas méretű zoknik, amelyek kifejezetten arra szolgálnak, hogy alaposan megtömjék őket minden földi jóval. Narancs, csoki minden mennyiségben, apró játékok mind-mind belekerülhetnek a zokniba, hiszen minden egyes újonnan felfedezett meglepetés örömöt okoz az apróságoknak.

Hógömb

Gyerekkorunk világát idézik a hógömbök, melyeket megrázva egy kedves tájat vagy pillanatot varázsolhatsz havassá. A legtöbb lány odavan az ilyen szép dekorációkért, így mind a gyermekeknek, mind pedig felnőtteknek kedves ajándék lehet. Nagyon sok variáció kapható, kisebb, nagyobb, egyszerűbb és giccsesebb - itt már csak az egyéni ízlés számít.

 
Nem csak a gyermekekhez jöhet a Mikulás! 

Attól még, hogy felnőttünk, mi is kedveskedhetünk egymásnak. Sokan tartják meg felnőtt fejjel is az ajándékozás szokását, hiszen a gyermekkorunkat idézi, és egyben ráhangol az ünnepi készülődés kezdetére is. Felnőttek is adhatnak egymásnak mikuláscsomagot édességgel töltve, azonban a számukra készített csomagok terén már sokkal szabadabbra engedhetjük a fantáziánkat azt illetően, hogy mi is kerüljön a csomagba. Ha párunk, rokonunk vagy barátunk nem éppen édességrajongó, akkor egy hasznos vagy szép tárggyal is meglephetjük ilyenkor.

Mikulásvirág

Ha a barátnő, pár, rokon nem tartozik azok közé, akik mellett minden létező növény kihal, ideális ajándék lehet számára a mikulásvirág. Nem árt, ha egy kis használati utasítást is mellékelünk hozzá, hogy tudja, hogyan bánjon vele, bár ez a növény a kevésbé igényes fajták közé tartozik. Remek dísze az otthonnak karácsony idején.

Könyvek téli bekuckózáshoz

Télen nincs is jobb, mint egy jó meleg plédbe burkolózva órákon át olvasni. Bár egy könyv elsőre nem tűnik fantáziadús ajándéknak, valójában nagyon is sokat elárul egy kapcsolatról, hiszen nem egyszerű megtalálni azt az olvasmányt, aminek az ajándékozott örülni fog. Így bár igényelhet némi fejtörést a megfelelő könyv kiválasztása, azonban mégis olyan történettel vagy hasznos tudással lephetjük meg szeretteinket, amelynek később is hasznát látja.

 

 

Mikuláspocak édességgel tömve

Ajándékozzon cukorkát másként – tömjön meg egy műanyag, szétszedhető karácsonyfadíszt cukorkákkal, rajzoljon hozzá övet, az akasztójára pedig tegyen egy szép masnit. Legyen kreatív és használja fel a sokszínű cukrokat úgy, hogy mindegyik egy-egy karaktert ábrázoljon! Például a barnából lehet rénszarvas vagy a zöldből egy karácsonyi krampusz. Az áttetsző gömböket kreatív hobbi boltban lehet megvásárolni és különféle méretekben is kapható.

Forrás: hatszinvirag.cafeblog.hu, sporolok.blog.hu, bien.hu

További programok »

FEL