A csabai kolbász készítése iránt érdeklődtek a mongol delegáció tagjai

Mongol gazdasági delegáció látogatott el Békéscsabára kedden. A befektetők a békéscsabai kolbász és húsfeldolgozás hagyományaival ismerkedtek a Csabapark húsüzemében. Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere és a parkot üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. cégvezetője, Kozma János fogadta a vendégeket.

A vendégek a csabai kolbász gyártását, technológiáját tekintették meg – tájékoztatott Hanó Miklós, a város alpolgármestere. A vendégek – mint kiderült – nem csupán hallottak a csabai kolbászról, hanem már kóstolták is azt.

– Magyarországon tanultam több mint 10 évig, majd mitán hazatértem, újabb 10 év után visszatértem. Nagyon szeretjük a magyar embereket, szokásokat, ételeket, pláne a kolbászt és a hústermékeket. Meg szeretném kóstoltatni ezeket Ázsiában is – mondta el Delgermaa Chimedregzen, a Magyar-Mongol Gazdasági Egyesület elnöke.

A mongol származású, de magyarországi kötődéssel is bíró delegáció tagjai úgy vélik, hogy lenne igény Mongóliában egy olyan húsüzemre, ami a csabai húsfeldolgozás alapjaira épül.

 

 

– Régóta itt élek, jól ismerem a magyar üzleti, gazdasági és egyéb szokásokat. Természetesen mongolként az otthonit is. Ezt a kettőt szeretném közelebb hozni, hogy egy nagyobb, komolyabb gazdasági kapcsolat alakuljon ki a két ország között. Többek között ilyen együttműködés lehet a húskombinát – emelte ki Enkhbaatar Ulziibadrakh, Mongólia magyarországi tiszteletbeli konzulja.

A keddi találkozó a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ segítségével jött létre. A mongol delegáció tagjai a CsabaPark húsüzemébe is ellátogattak és megkóstolták az ott előállított szalonnát, disznósajtot és természetesen a kolbászt is. A szakemberek többek között ezzel a látogatással szeretnék letenni a magyar-mongol gazdasági kapcsolatok alapjait.

– Szeretnénk a békéscsabai kolbászt és a húsfeldolgozás hagyományait megismertetni Mongóliában. Ezt továbbvinnénk azzal, hogy létrehozunk Mongóliában békéscsabai tudás- és technológiai transzferrel, valamint közös együttműködéssel egy húsüzemet – hangsúlyozta Kutasi Szabolcs. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ kereskedelmi igazgatója hozzátette: a gazdasági kapcsolatok mellett akár testvértelepülési együttműködés is kialakulhat a jövőben Békéscsaba és egy mongol város között.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , , ,