A bérbeadót és a bérlőt is védi a közjegyzői okiratba foglalt szerződés

2020. augusztus 2. 14:11 | behir

A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés nem csak a bérbeadót, hanem a bérlőt is védő – mondta Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző az M1 Ma reggel adásában.

 

A közjegyző elmondta, hogy lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni, és bár jogász közreműködése nem kötelező, érdemes megfontolni. A Lakástörvény szerint a szóban kötött bérleti szerződés érvénytelen, amely egy adóvizsgálat esetén következménnyel jár. Szerződés nélkül nem lehet bizonyítani sem a bérleti díj, sem a kaució nagyságát sem.

A közjegyzőnél kötött lakásbérleti szerződés előnye többi között a mindkét felet megillető közvetlen végrehajthatóság, azaz, hogy a bérlőnek sem kell bírósághoz fordulnia például a neki visszajáró kaució miatt – tette hozzá

A szakember ismertette: a szerződésben fel kell tüntetni a feleket, a bérleményt, a bérleti díjat, továbbá érdemes rögzíteni például, hogy a kauciót csak az elmaradt bérleti díjra, avagy másra is felhasználhatja a bérbeadó, de szerződéskötéskor érdemes tisztázni olyan körülményeket is, mint a bérlemény pontos tulajdoni helyzete.

A lakásbérleti szerződés megszűnhet rendes vagy rendkívüli felmondással, utóbbira okot adhat például a bérleti díj elmaradása, illetve, ha a bérlő rongálja a bérleményt.

A bérbeadónak lehetősége van a kaución túl összegre is biztosítékot kérni a bérleményben bekövetkező esetleges károkra. Ebben az esetben a bérlő közjegyző előtt vállalhat átalány összegre fizetési kötelezettséget, amely közvetlenül végrehajtható.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL