A békéscsabai nemzetőrség szerepével ismerkedtek a héten a diákok

2018. február 16. 18:03 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület városismereti szabadegyetemet szervezett általános és középiskolás diákoknak a város alapításának 300. évfordulója alkalmából. A helytörténeti sorozat negyedik előadása az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről szólt.

Haán Lajos korabeli naplójából is idézett Szalay Ágnes a Helytörténeti Szabadegyetem e heti előadásán. A Munkácsy Emlékház történésze az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről és helyi vonatkozásairól beszélt a fiataloknak. A 8. osztályos Kovács Péter szerint a békéscsabai nemzetőrökkel kapcsolatos információk voltak a legérdekesebbek.

– Mi nem tanultunk róla, de szerintem nagyon fontos, hogy ismerjük, hogy itt is voltak, mint több más városhoz hasonlóan. Jó, hogy most hallottunk arról, hogy merre jártak, mit tettek a békéscsabai nemzetőrök - emelte ki a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulója.

A szakemberek szerint egyre több fiatal érdeklődik a megyeszékhely helytörténete iránt.

– Fontosnak tartjuk Békéscsaba történetét, és magát a történelmet, mivel így ismerhetjük meg akár a mai napok történelmét is, és szerintem így tanulhat az emberiség a hibáiból. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy ne csak általánosságban beszéljünk a történelemről, hanem a helytörténetről is tanuljunk - árulta el Berczi Zoltán, a Jankay iskola másik diákja.

Szalay Ágnes nem csupán a szabadságharc Békés megyei résztvevőit mutatta be, hanem igyekezett megmutatni az ismert hősök neve mögött az embert is.

– Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy elég sok – de érdekes idézettel dúsítsuk az előadást, ami az izgalmas részét mutatja meg az adott témának. Ezzel még inkább megmarad a fejekben egy adott történet - hangsúlyozta a Munkácsy Emlékház történésze.

Azok a fiatalok egy kiránduláson is részt vehetnek, akik a sorozat végén helyesen kitöltve leadják azt a munkafüzetet, amelyet az első előadáson kaptak, és jó eredményt érnek el.

– A legjobbakat meghívjuk majd egy buszos kirándulásra, hiszen májusban egy napra elvisszük őket Békéscsaba környékére. Arra gondoltunk, hogy ne csak mindig Békéscsabát mutassuk meg a gyerekeknek, hanem azokat a településeket is, amelyek valaha Békéscsabához tartoztak, időközben elkerültek ettől a szép várostól, de mégis csabaiként gondolunk rájuk - árulta el Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnökségi tagja.

Hozzátette: a Helytörténeti Szabadegyetem sorozat csúcspontja május 26-án lesz, amikor a legjobbak részt vehetnek a hagyományos városismereti vetélkedőn. A döntőt a városháza dísztermében rendezik meg.

 

További programok »

FEL