A 43. dél-alföldi rangadóval nyitja a szezont a Békéscsaba 1912 Előre

2021. július 30. 16:35 | Hidvégi Dávid

A 43. dél-alföldi rangadóval indítja a szezont a Békéscsaba 1912 Előre a labdarúgó NB II-ben! A lilák azt a Szeged-Csanád Grosics Akadémiát fogadják az idénynyitón, amelyet az előző bajnokságban mindkétszer legyőztek.

Nyolcvanhárom nap után játszik majd először tétmérkőzést a Békéscsaba 1912 Előre a labdarúgó NB II-ben. Az együttes az előző idényben a szurkolók által csalódást keltőnek tartott 15. helyen végzett 44 ponttal. Vasárnap az ellen a Szeged ellen lép pályára a csapat, akiről az előző évből szépemlékei vannak. Az Előre a 2020/21-es szezont is a Csongrád-Csanád megyeiekkel kezdte, csak éppen idegenben: akkor 2–1-re nyert, még Schindler Szabolcs irányításával, majd decemberben már Preisinger Sándor vezetésével győzött 4–1-re a Kórház utcában. A szegediek végül előrébb, a 10. helyen zárták a bajnokságot 56 ponttal.

A történeti visszatekintések a két csapattal kapcsolatban nem egészen egyértelműek, hiszen a szegediek hovatartozását nem mindenki szemléli egyformán, ráadásul a csapat névváltozásai miatt sem teljesen tiszta a kép. A két világháború közötti számtalan délkerületi bajnoki összecsapást követően 1945-1991 között tizennégyszer találkozott egymással a Szeged és a Békéscsaba az NB I-ben, 1949 és 2020 között még huszonnyolcszor a másodosztályban, és ezeken a találkozókon kezdetben még a szegediek szerepeltek jobban. Az összesített NB I-es és NB II-es bajnoki mérleg szerint a vasárnapi összecsapás előtt a szegediek 14 bajnoki győzelemnél tartanak és 11 döntetlen mellett, a csabaiak már 17 alkalommal győztek. A Szeged már 30 éve nem nyert tétmérkőzést Békéscsabán, még utoljára 1991-ben nyert 2–1-re egy NB I-es találkozón.

Az együttesben még vannak olyan hiányzók, akik az előző idényben összeszedett sérülésük miatt nem játszhatnak a Szeged elleni bajnoki rangadón. Így a vezetőedző Király Patrik, Babinyecz Balázs és Mészáros Márk játékára biztosan nem számíthat, míg Czinanó Áron, Sipos Gábor és Szabó Péter játéka kérdéses.

– A mérkőzés lelki töltetét és a presztízsét mindenki érzi, tehát ezzel nem nagyon kell foglalkozni. Azon vagyunk, hogy ebben a nagy melegben megfelelő, optimális állapotban érkezzünk a vasárnapi mérkőzésre. Nyilván eddig nem volt cél, hogy az edzőmérkőzésekre frissek legyünk, de most már a hétvégén olyan állapotban kell lennünk, hogy robbanjon a csapat – mondta a mérkőzést megelőzően Preisinger Sándor.

A Békéscsaba és a Szeged mérkőzése vasárnap 19 órától kezdődik a Kórház utcai stadionban. Az összecsapást kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező szurkolók látogathatják.

 

Így alakult a keret

 

Az együttes kerete nyáron átalakult, de a magja egyben maradt. Uram János, Hursán György és Pilán Márkó távozott, előbbi kettő, amikor egészséges volt, akkor meghatározó játékosnak számított. Az előző bajnokság végén alapembernek számító fiatalok közül Kasik Ákos és Styecz Bence pedig a második csapattal készül. A fiatalok közül Borbély Boldizsár, Oláh Ákos és Sipaki Patrik profi szerződést kapott, így őket bármikor bevetheti a mester, közülük egyedül Borbély készül az első csapattal. Lilában folytatja pályafutását Puskás Gábor, Albert István, Mikló Roland, Varga Szabolcs akik mindnyájan rutinos labdarúgók, Sipos Gábor és Winter Dániel, utóbbi kapus.

További programok »

FEL