9 év szünetet követően rendeztek ismét Lecsófesztivált Békéscsabán

2021. szeptember 26. 16:45 | Papp Ádám Sándor

Frankó Attila közel egy évtizedes szünetet követően rendezte meg újra a békéscsabai Lecsófesztivált. A szervezők szombaton és vasárnap szórakoztató programokkal és főzőversennyel vártak a CsabaParkba kilátogató érdeklődőket.

Vasárnap 14 órakor kezdődött el a lecsófőző verseny, amelyre 20 csapat nevezett. A lecsó kihagyhatatlan alapanyagai, a hagyma, a paprika és a paradicsom mindenkinél a bográcsba került, utána mindenki saját ízlése szerint bolondította meg az ételt.

– Mi egyedi recept alapján készítjük. A bográcsban a szalonna alapba raktuk a hagymát, ami mellé tettünk egy pár szelet csabai kolbászt. Ezután kerül bele a paprika, paradicsom. Hogy ne csak a zöldséget együk, teszünk mellé húst is, ami szűzérme lesz. A rizst köretként rakjuk a lecsó mellé   – mondta el kérdésünkre Major Gyula

Fotó: Máthé Csongor / 7.Tv

Fotó: Máthé Csongor / 7.Tv

 

Az első békéscsabai Lecsófesztivált 2001-ben rendezték meg, majd onnantól kezdve minden évben életre hívták a rendezvényt egészen 2012-ig. Több helyszín is befogadta az eseményt, a Csaba Center, a Tesco parkolója és a Békéscsabai Városi Sportcsarnok is. Idén 9 évet követően, 13. alkalommal szervezték meg a fesztivált a CsabaParkban.

– Békéscsabán volt egy konzervgyár és ott több ezer tonna lecsót készítettek a kelet-európai piacra. A városban nagyon sokan szeretnek lecsót főzni, ezért 20 évvel ezelőtt gondoltuk, hogy csinálunk egy Lecsófesztivált, innen jött az ötlet. Most az eseményt 9 éves Csipkerózsika-álmából felélesztettük, mindenkinek hálával tartozok, aki segített ebben – emelte ki Frankó Attila, a békéscsabai Lecsófesztivál főszervezője.

Fotó: Máthé Csongor / 7.Tv

 

A főszerveztő hozzátette, hogy a 2001-ben életre hívott békéscsabai Lecsófesztivál mintájára a mai napig az ország több városában rendeznek hasonló tematikájú programokat. Frankó Attila bízik abban, hogy a jövőben ismét életre hívják majd a rendezvényt.

További programok »

Itthon

Békéscsaba kultúrájáért díjátadó a magyar kultúra napja alkalmából - galériával

Gálaműsor részeként adták át a Békéscsaba Kultúrájáért díjakat a Csabagyöngye Kulturális Központban péntek este. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy fontos elismerni minden olyan tevékenységet, ami a hagyományainkat és a kultúránkat őrzi. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kultúra tisztelete nélkül nem létezhetnénk, mert ez az életünk szerves része.
21:13
FEL