Vasárnap 14 órakor kezdődött el a lecsófőző verseny, amelyre 20 csapat nevezett. A lecsó kihagyhatatlan alapanyagai, a hagyma, a paprika és a paradicsom mindenkinél a bográcsba került, utána mindenki saját ízlése szerint bolondította meg az ételt.
– Mi egyedi recept alapján készítjük. A bográcsban a szalonna alapba raktuk a hagymát, ami mellé tettünk egy pár szelet csabai kolbászt. Ezután kerül bele a paprika, paradicsom. Hogy ne csak a zöldséget együk, teszünk mellé húst is, ami szűzérme lesz. A rizst köretként rakjuk a lecsó mellé – mondta el kérdésünkre Major Gyula.
Az első békéscsabai Lecsófesztivált 2001-ben rendezték meg, majd onnantól kezdve minden évben életre hívták a rendezvényt egészen 2012-ig. Több helyszín is befogadta az eseményt, a Csaba Center, a Tesco parkolója és a Békéscsabai Városi Sportcsarnok is. Idén 9 évet követően, 13. alkalommal szervezték meg a fesztivált a CsabaParkban.
– Békéscsabán volt egy konzervgyár és ott több ezer tonna lecsót készítettek a kelet-európai piacra. A városban nagyon sokan szeretnek lecsót főzni, ezért 20 évvel ezelőtt gondoltuk, hogy csinálunk egy Lecsófesztivált, innen jött az ötlet. Most az eseményt 9 éves Csipkerózsika-álmából felélesztettük, mindenkinek hálával tartozok, aki segített ebben – emelte ki Frankó Attila, a békéscsabai Lecsófesztivál főszervezője.
A főszerveztő hozzátette, hogy a 2001-ben életre hívott békéscsabai Lecsófesztivál mintájára a mai napig az ország több városában rendeznek hasonló tematikájú programokat. Frankó Attila bízik abban, hogy a jövőben ismét életre hívják majd a rendezvényt.