Visszatér a Békéscsabai Lecsófesztivál, termelői piac is lesz

2023. szeptember 23. 13:09 | Hidvégi Dávid

Nyolc év kihagyást követően tér vissza a Békéscsabai Lecsófesztivál, amelyet szeptember 30-án és október 1-jén rendez meg a Szeretlek Békéscsaba Egyesület a Gabonamúzeum területén. A kétnapos eseményen gyermekprogramokkal, koncertekkel, hagyományos főzőversennyel és termelői piaccal várják az érdeklődőket.

Aki most szombaton délelőtt a békéscsabai piac új vásárterét látogatta meg, az ingyen kóstolhatott lecsót, ugyanis a Szeretlek Békéscsaba Egyesület ízelítővel várta a vásárlókat. Frankó Attila az ingyenes kóstoltatással hívta fel a figyelmet a jövő hétvégi lecsófesztiválra, ahová egyébként szintén ingyenes lesz belépés.

A legelső Békéscsabai Lecsófesztivált 2001-ben rendezték meg, majd 2012-ig folyamatosan megtartották. A rendezvény 2015-ben visszatért, de nyolc évig váratott magára az újabb fesztivál. Korábban volt már a sportcsarnoknál, valamint bevásárlóközpontok parkolóiban, idén pedig a Munkácsy Mihály Múzeum felajánlásának köszönhetően a Gabonamúzeumnál lesz a gasztronómiai fesztivál.

 

 

Frankó Attila ismertette: a főzőversenyt vasárnap rendezik, a zsűri elnöke pedig Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke lesz.

– Paradicsomot, paprikát és hagymát biztosítunk, a többi alapanyagot a csapatok teszik hozzá az ételhez. Ahány ház annyi szokás, annyi lecsó. Régen a konzervgyár több tonna lecsót gyártott a kelet-európai piacra. Békéscsabán mindenkinek nemcsak kolbász receptje van, hanem titkos lecsóreceptje is. Folyamatosan érkeznek a nevezések, remélem 20-30 csapattal újra el tudunk indulni – fogalmazott a főszervező.

Szeptember 30-án a hivatalos megnyitót követően termelői piaccal várják az érdeklődőket, ahol őstermelők árulják és kóstoltatják a különböző portékáikat. Ezzel párhuzamosan rendőrségi toborzást tartanak. A Békés Vármegyei Kormányhivatalnak a mindenki számára ingyenesen elérhető ,Közös érték az egészség" program keretében egészségügyi szűrővizsgálatok is lesznek.

Délután Frankó Attila lecsólátványfőzésre invitálja az érdeklődőket. Az eseményre a gyermekeket is várják. A programokat folyamatos koncertek színesítik.

A részletes programot ide kattintva tekinhetik meg.

Galéria

További programok »

FEL