Kilenc év után újra lesz lecsófesztivál

2021. szeptember 16. 13:01 | Erdei-Kovács Zsolt

Húsz évvel ezelőtt volt az első és az idei lesz a tizenharmadik, mi az? Közel egy évtizedes csipkerózsika álmából ébred fel szeptember 25-én és 26-án a békéscsabai Lecsófesztivál. Amint azt a főszervező Frankó Attila megfogalmazta, nagyon boldog, hogy ez az álma is megvalósulhatott.

A csütörtökön délelőtt, a CsabaPark éttermében tartott sajtótájékoztatón a nagyszabású esemény több fontos szereplője jelent meg. A főszervező Frankó Attila mellett többek között Herczegné Számel Annamária, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Békés megyei képviselője, Hevesi Imre énekes és Gulyás György, a békéscsabai járási hivatal vezetője is tiszteletét tette. Utóbbi elmondta, a Békés Megyei Kormányhivatal fontosnak tartja a személyes jelenlétet olyan rendezvényeken, melyek nagy létszámmal zajlanak, közérdeklődésre tartanak számot.

Arról tájékoztatott, hogy három szakterülettel jelennek majd meg a gasztrokulturális fesztiválon: szeptember 25-én élelmiszerbiztonsági konferenciát tartanak, melynek részeként különféle előadások hallgathatók majd meg. Hozzátette, a helyszínen tartózkodik egy mobilizált kormányablak, így a hétvégi időpont, illetve dátum ellenére személyi igazolvánnyal, vezetői engedéllyel, diákigazolvánnyal és például ügyfélkapus regisztrációval kapcsolatos ügyet is lehet a fesztiválon intézni. Számukra kiemelt fontossággal bír az egészségtudatos szemlélet – hangsúlyozta végül Gulyás György.

Herczegné Számel Annamária arról számolt be, hogy a szombati napon, vagyis szeptember 25-én délelőtt, 9 és 12 óra között számos programmal készülnek, az egyik kiemelten érdekes és meghatározó attrakció a Gyereket a magasba! elnevezésű kezdeményezés, melynek részeként egy korábbi, tízezres nagyságrendű rekordot szeretnének megdönteni, amelyből 25 település közül Békéscsaba is kiveszi a részét. A rekordkísérletben Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Sánta László színész is részt vesz – emelte ki.

Frankó Attila a fesztivál általános részleteit ismertetve azt húzta alá, hogy a vasárnap, szeptember 26-án 14 órai kezdettel rajtoló lecsófőző versenyre a lecsofesztival.eu oldalon lehet regisztrálni. Korábban, vagyis a legutóbbi megmérettetésen közel száz csapat vett részt, idén pedig 20-25 társaság részvételére számít. A további kísérő rendezvények között szerepel egy, a Gabonamúzeum melletti lovaspályán tartandó fogathajtó verseny és a Csabagyöngyében rendezendő véradás.

A véradás a lecsófesztivált megelőzően szerdán, azaz szeptember 22-én lesz, melynek résztvevői között értékes és érdekes ajándékokat sorsolnak ki. Frankó Attila azt is elmondta, hogy az eltelt több mint két évtizedben, az általa szervezett véradásokon 1210 liter vért gyűjtöttek össze, ami 8070 emberélet megmentését jelenti. A további részletekért érdemes a fesztivál honlapját felkeresni, illetve szeptember 25-én és 26-án kilátogatni a helyszínre, a CsabaParkba.

További programok »

FEL