70 éves születésnapját ünnepelte a Kölcsey ovi

2022. május 17. 07:38 | Vári Bianka

A Kölcsey Utcai Óvoda három csoportszobával, több mint 80 férőhellyel nyitott meg, először az 1952/23-as tanévben. A hetven éves évfordulóról hétfőn délelőtt emlékezett meg az intézmény és a város vezetése, valamint több, egykori pedagógusok és egykori gondozottak.

Eddig mintegy 2000 gyermeknek segített elindulni az önállóság felé a Kölcsey Utcai Óvoda, amely az elmúlt hetven év alatt több rangot is kiérdemelt: kincses kultúr óvoda, zöld óvoda, madárbarát óvoda. A jubileumi ünnepségen számos jól ismert, az intézményhez szorosan kötődő személyiség megjelent, akiket az óvoda vezetője köszöntött, majd Varga Tamás alpolgármester mondta el ünnepi gondolatait. Beszédében kiemelte, hogy a városnak valamennyi óvodájában arra törekszenek, hogy biztosítsák a magas színvonalú szakmai hátteret, azonban egy-egy évforduló kapcsán az ünnepelt mindig kitüntetett figyelmet kap.

– Hetven év egy olyan komoly múlt, amennyire érdemes egy kicsit visszatekinteni, és erőt meríteni arra, hogy a jövőben tudjuk azon a színvonalon vinni, a munkát, amelyet az elődeink elvárnak tőlünk – mondta Varga Tamás.

Pozitív szemlélet, nagyfokú elhivatottság, és szeretet - a nehéz időkben is ezek a tulajdonságok jellemezték az óvoda dolgozóit. Az alpolgármester kiemelte, hogy bár az elmúlt két évben is jutott bőven a nehézségekből, azokhoz folyamatosan alkalmazkodni tudott az intézmény, miközben mindig a gyerekek érdekeit tartották fontosnak. Hozzátette, hogy a Kölcsey ovit ma is a város legkedveltebb óvodái között tartják számon.

– Amikor egy életútra visszaemlékezünk, kevés szó esik az óvodákról, pedig legalább annyira meghatározó, mint az iskolai évek – emelte ki az alpolgármester.

Az óvodások színes műsorral készültek az ünnepségre. A fiúk és lányok népi ruhába öltözve jártak körtáncokat, énekeltek, mondókáztak, a közönség pedig hatalmas tapssal jutalmazta meg a kicsik produkcióját.

Ezt követően Pribelszki Péterné Ildikó mondott beszédet, melyben többek között azt hangsúlyozta, hogy az óvodai nevelés azért is lehet sikeres, mert a gyerekekkel és a szülőkkel együttműködve tudnak dolgozni.

– És nagyon sokat köszönhetünk azoknak a pedagógusoknak, itt dolgozóknak, akik 40-50-70 évvel ez előtt lerakták azokat az értékeket, alapokat, amikből a mai napig építkezünk. Hiszen mi nagyon fontosnak tartjuk egyrészt a hagyományápolást, és azt tartjuk fontosnak, hogy amit ők, akkor kitaláltak, megalkottak, azt mi ugyanúgy tovább vigyük. Lehet, hogy egy kis innovációt beletéve, hiszen a korral haladni kell, de mi tulajdonképpen ugyanazokat a nevelési módszereket alkalmazzuk, ugyanazokat a játékos hagyományápoló programokat rendezzük meg, mint akár 70 évvel ez előtt - fogalmazott.

Az ünnepi programnak számos pontja még csak eztán következett: a jelenlegi dolgozók egy-egy csokor virággal köszönték meg a már nyugdíjba vonult elődeiknek a sok éves munkájukat, majd Péter Józsefné Ágnes, korábbi intézményvezető elevenítette fel az elmúlt 70 év történéseit. Ezután a Hétpróbás Néptánciskola közreműködésével előadták a generációk táncát. Ennek érdekessége, hogy az előadók mindegyike kötődik valamilyen módon az óvodához.

Salamon László óvodásként is gyakran lépte át az intézmény ajtaját, ma nagyszülőként teszi ugyanezt. A bűvész elmesélte, milyen volt egykor az óvodába járni, ehhez pedig néhány korabeli, óvónői naplóbejegyzés volt a segítségére.

Végül Varga Tamás Lenkefi Zoltánnal, a Napsugár Bábszínház igazgatójával közösen megnyitotta a Lenkefi Konrád bábkészítő alkotásaiból készült kiállítást; Sholtz Endrének a jubileumi ünnepségre készült festményét pedig Szente Béla leplezte le.

Galéria

További programok »

Hírek videóval

Elindult a dinnyeszezon! – Pozitív évre számítanak a termelők

Hivatalosan is elindult a hazai dinnyeszezon, hiszen most kezdődött el a szabadföldi görög- és sárgadinnye szedése! A klímaváltozás miatt a hazai időjárási viszonyok megváltoztak, így a fogyasztók szeptemberig élvezhetik a magyar dinnyét – fogalmazott a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke pénteken Medgyesegyházán! A szakemberek szerint az elmúlt néhány évvel ellentétben jó esély van egy pozitív szezonra.
2022. július 2. 09:30
FEL