60. születésnapját ünnepelte a Stark Adolf Kertbarát Kör

2021. szeptember 25. 14:20 | Papp Ádám Sándor

1960-ban alapították a kertbarát kört, amely 1970-ben vette fel a világhírű szőlőnemesítő Stark Adolf nevét. A civil szervezet ugyan 2020-ban ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját, a koronavírus-járvány miatt nem tudták az eseményt méltó módon megünnepelni, ezért most szombaton pótolták a születésnapot.

A Jaminai Közösségi Házban megrendezet ünnepségen Szarvas Péter polgármester köszöntő beszédében emlékeztetett, hogy a Stark Adolf Kertbarát Kör a különleges szakma végzése mellett a hagyományőrzést is szem előtt tartja. Felidézte, hogy Stark Adolf kereskedőként érkezett a városba, majd szőlőnemesítőként szerzett világhírnevet, miután a legkorábban érő, Csabagyöngye nevű szőlőt megismerte a nagyvilág.

– Békéscsabán sok összetartó civil közösség működik, az egyik a jaminai Stark Adolf Kertbarát Kör. Nagyon fontos manapság a kertészet és a földművelés ismereteinek átadása a fiatalabb generációknak. Olyan világban élünk, amikor egyre inkább figyelünk arra, hogy egészséges élelmiszereket fogyasszunk. Az a legegészségesebb, legbiztonságosabb, amit mi magunk termesztünk. Ebben segít immár 61 éve a kertbarát kör, hogy a hagyományokat átadják az ifjaknak – emelte ki a városvezető.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a kertbarát kör fontosságát hangsúlyozta, majd átadta az általa készített Csabagyöngye szőlőpálinkát a közösség részére.

– A Stark Adolf Kertbarát Kör munkája nagyon fontos. Nélkülözhetetlen az a közösségszervező erő amit képviselnek, a helytörténeti ismeretük és főként a nevelés, amelyet itt, Békéscsabán végeznek – emelte ki a politikus.

Hankó János, a kör vezetője elmondta: az ország második legrégebbi kertbarát köreként fontos célkitűzésük a hagyományápolás, valamint az ismereteik átadása a helyi fiataloknak.

– A céljaink közt szerepel, a kertkultúra minél szélesebb körben való megismertetése, hogy szakmailag minél többet fejlődjenek azok, akik látogatják a foglalkozásainkat. A legújabb törekvésünk az, hogy a gyerekekkel játékos formában megismertessük és megszerettessük a természetet, illetve a kertet és annak a gondozását – hangsúlyozta a kör vezetője.

Az esemény végén megnyitották azt a kertészeti kiállítást, amely a kör tagjainak munkáját mutatja be a lakosságnak.

További programok »

FEL