110 éve hunyt el Stark Adolf - koszorúzással emlékeztek sírhelyénél

2020. augusztus 26. 15:08 | Papp Ádám Sándor

Koszorúzással emlékeztek meg a Csabagyöngye szőlőnek világhírt szerző szőlőnemesítőről szerdán, a Berényi úti evangélikus temetőben.

110 évvel ezelőtt hunyt el a világszerte ismert szőlőnemesítő Stark Adolf, illetve fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepelte a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör, szerdán. A kettős apropó alkalmából a civil szervezet tagjai, valamint Szarvas Péter polgármester és Opauszki Zoltán a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgató-helyettese helyezte el a megemlékezés koszorúját Stark Adolf sírkövénél.

A városvezető kiemelte, hogy 2014 óta Békéscsaba díszpolgára Stark Adolf, akinek munkássága által világhírűvé vált a Csabagyöngye szőlő.

– Kertészeti tevékenységével és a megtermelt gyümölcseinek messze földre történő szállításával és népszerűsítésével rendkívül újító szellemiségű személy volt. Az ilyen nagyságok történetéről példát vehetünk, érdemes meríteni belőle – hangsúlyozta Szarvas Péter.

Felelősen kell gondolkodni, a múltból építkezni és őseink példját követve kell tenni Békéscsabáért – ezt már Opauszki Zoltán mondta, hozzátéve: fontos, hogy a városért és annak fejlődéséért tevők hagyatékát megőrizzük és tartsuk szem előtt azokat az értékeket, amelyeket nekünk kell megteremtenünk utódaink számára.

– Békéscsaba dinamikus fejlődése egybeesett azzal az időszakkal, amikor Stark Adolf is a településen munkálkodott, rendkívüli értékek jöttek létre városunkban. Számomra ez az üzenet, hogy felelősséggel tartozunk a városunkért, őrizzük meg a hagyatékát a nagyjainknak és tartsuk szem előtt, hogy milyen értékeket kell teremtenünk – emelte ki Opauszki Zoltán.

Hankó János, a Stark Adolf Kertbarát Kör vezetője elmondta: az ország második legrégebbi kertbarát körként fontos célkitűzésük, hogy ápolják a hagyományokat és továbbadják azokat a helyi fiatalok számára.

– Idén 60 éve, hogy megalapították a Stark Adolf Kertbarát Kört Békéscsabán. A céljaink közt szerepel, a kertkultúra minél szélesebb körben való elterjesztése, megismertetése, illetve a hagyományok ápolása. Mi a világhírű szőlőnemesítő, kertész hagyományait ápoljuk – hangsúlyozta a kör vezetője.

Hankó János hozzátette: minden évben egy jelképes koszorúval tisztelegnek Stark Adolf sírja előtt, amely hagyományukat a jövőben is folytatni szeretnék.

További programok »

FEL