A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek Békéscsabán

2024. április 12. 17:37 | Vincze Attila

Az 1947. április 12. és 1949. június 5. között a Felvidékről kitelepített magyarokról emlékezett meg Békéscsaba önkormányzata pénteken délután a városházán. Akkoriban Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar család érkezett, akik a vármegyeszékhelyen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.

Az Országgyűlés 2012. december 4-én fogadta el, hogy április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen arra való tekintettel, hogy 1947. április 12-én ezen a napon indították el az első transzportot a vagonokba kényszerített magyarokkal. 1949. június 5-ig több mint 76 ezer embert szállítottak át Magyarországra.

A pénteki megemlékezésen a város polgármestere elmondta, Barcsné Csizmadia Margit volt az, aki elindította a kezdeményezést, hogy egy emléktáblát helyezzenek ki a városháza árkádsorán, ez 2008-ban történt meg és azóta itt emlékeznek meg az eseményekről az átélők és leszármazottjaik. Szarvas Péter kiemelte: az érintetteknek mindmáig szívfájdalom visszagondolni erre az időszakra, hiszen a szülőföldjüket kellett elhagyniuk és több száz kilométerrel arrébb költözniük, új életet kezdve. 

 

 

– Többféle formában emlékeztünk meg az elmúlt több mint másfél évtizedben a kitelepítettekről, hiszen a fehér laposok rockopera a Békéscsabai Jókai Színházban sokak számára adott maradandó emléket, de kiadványokat is támogattunk, akár kötetek vagy verseskötetek formájában, hogy ez a traumatikus esemény megmaradjon az emlékekben, de hirdesse azt is, hogy talpra lehet állni, új otthont, új életet lehet teremteni, nem elfeledve azt, hogy honnan jöttünk – fogalmazott. 

A rendezvényen Fülöpné Fischer Katalin, nyugalmazott iskolaigazgató egy 2006-ban született írásának részletét olvasta fel. Mint mondta, alig több mint két évesen kellett a családjával elköltözniük Komáromból Békéscsabára. 

 

 

– Senki nem törődött azzal, hogy nem volt állás a környéken. Tehát csoda, hogy életben maradtunk és sajnos egy olyan házat kaptunk, mint sokan mások is, hogy mindössze két konyha, egy istálló és két szoba volt benne, ezt kellett átalakítani, hogy élni tudjunk benne – részletezte. 

Az esemény végén többek között a városi önkormányzat tagjai, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nevében Nagy Sándor kabinetfőnök, valamint Szegedi Balázs, a vármegyei önkormányzat alelnöke megkoszorúzták az emléktáblát, illetve az átélők és hozzátartozóik elhelyezték az emlékezés virágait. 

 

Galéria

További programok »

FEL