A világháborús hősök előtt hajtottak fejet Békéscsabán

2018. október 31. 16:11 | Gyemendi Réka

Koszorúzással és ünnepi műsorral tisztelegtek a háborús hősök előtt Békéscsabán halottak napja előtt.

 

 

A világháborúkban elesett hősökre és mártírokra emlékeztek meg Békéscsabán október 31-én, ez alkalomból megkoszorúzták a II. világháborús emlékművet a Szabadság téren. Egyúttal Békéscsaba elmúlt 300 évére is visszatekintettek.

– 300 év nem mondható hosszúnak, de egy város sajátosságai, szokása és erkölcsisége nemzedékeken keresztül olyan erővé válhat ennyi idő alatt, mely képes eligazodást, hitet és cselekvésre ösztönző belső erőt adni – fogalmazott Dr. Ambrus Zoltán nyugalmazott könyvtárigazgató. Arról is beszélt: Békéscsaba sajátossága mindig az volt, hogy egy etnikai kisebbség miképp tud beilleszkedni, értékeit megőrizni úgy, hogy hazafivá váljon. Véleménye szerint békéscsabaiaknak ez az első 100 évben sikerült.

– Méltán jár ki az emlékezet a hősöknek és az áldozatoknak egyaránt. Mert a hősöket és az áldozatokat testvéreknek tudhatjuk abban, hogy az emberhez méltatlan körülmények között, az embert állattá silányító körülmények között megmaradtak igaz embereknek, ismerve magukban a gyengeségeket és a megingathatatlan erőt egyaránt – mondta el beszédében Szigeti Antal békéscsabai plébános. Hozzátette: a háború, a diktatúrák és a szabadságharc hősei áldozatok voltak, akik a remélt szebb jövőért adták életüket. A plébános beszédét követően megáldotta a II. világháborús emlékművet.

A résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait az emlékműnél, valamint mécseseket is gyújtottak az elhunytak tiszteletére. A megemlékezők Kovács Zoltán honvéd alezredes és Harmati Imre rendőr alhadnagy emléktábláját is megkoszorúzták. Az eseményt Bakai László trombitaművész szólója zárta.

 

 

További programok »

FEL