Hősök napja: "Nem azért születtek, hogy meghaljanak egy háborúban"

2018. május 28. 14:20 | Papp Ádám Sándor

Az első világháborúban elhunytakra emlékeztek a békéscsabai Németh Lajos utcai Hősi Temetőben, hétfőn délelőtt. Magyarországon 2001 óta május utolsó vasárnapján tartják a magyar hősök emléknapját, ahol azokra a katonákra emlékeznek, akik életüket áldozták a hazáért.

 

 

"A magyar történelemben mindig voltak olyan időszakok, amikor külső veszély fenyegette az országot. A hadseregben és civilben is sokan küzdöttek a haza védelméért, függetlenségünkért. Fiatalok, idősek, katonák, civilek, férfiak és asszonyok ragadtak fegyvert, ha kellett és sokan haltak mártírhalált. Emlékeznünk kell azokra, akik küzdöttek a hazáért és akár életüket is adták érte" – mondta Szarvas Péter a Németh Lajos utcai hősi temetőben.

A sírkertben a Petőfi utcai iskola diákjai adtak műsort, majd a polgármester emlékezett meg az első világháborúban elhunyt katonákról. A temetőben 728 sír és műemlék áll. A sírokban magyar, orosz, olasz, román, szerb és német, valamint néhány beazonosíthatatlan nemzetiségű katona nyugszik. Ahogy Ugrai Gábor, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelemtanára fogalmazott: az egykori katonák sem azért születtek, hogy meghaljanak valamilyen borzalmas háborúban. Amikor azonban úgy hozta a sors, az életüket adták a hazáért.

 

728 hősi halott nyugszik békében a Németh Lajos utcai hősi temetőben.

 

– Emlékeznünk kell rájuk, hogy tudatosítsuk: soha többé ne keveredjünk ilyen háborúkba. Egy katonától hallottam azt, hogy a halott katona nem ellenség. Fontosnak tartom megmutatni a tanítványaimnak, hogy ebben a temetőben nem csak magyar katonák nyugszanak, illetve azok, akikkel szövetségben harcoltunk, hanem az ellenség katonái is, akik az első világháborúban a csabai hadikórházban haltak meg – tette hozzá Ugrai Gábor.

Négy évvel ezelőtt újították fel a hősök temetőjében álló emlékművet, tavaly pedig a Honvédelmi Minisztérium támogatásával az egész temetőkertet rendbe tették. Méltó körülmények között nyugszanak a katonák – ahogy Szarvas Péter megjegyezte – ma ez az ország egyik legszebb hősi sírkertje.

További programok »

Itthon

Családi napot szervez az Együtt a Kisangyalokkal Alapítvány a hétvégén

Családi napot szervez az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott gyermekeket támogató Al​apítvány szombaton, a Sanitas Diagnosztikai Központban. A 2017-ben létrejött, súlyos fogyatékossággal élő kisgyermekek és családjaik támogatása céljából működő alapítvány elnökével, dr. Seres Ábel főorvossal beszélgettünk a II. Kisangyalok Családi Nap kapcsán.
2024. június 14. 18:07
FEL