195 kézilabda pályányi út újul meg és épül Békéscsabán

2021. július 23. 12:40 | Varga Diána

Két helyszínen már elindult a történelminek nevezett útfejlesztés a békési megyeszékhelyen. A munkálatok nagy része jövő év végéig fejeződhet be.

Amint arról a behir.hu többször beszámolt, Békéscsaba önkormányzata több mint 7 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól földes utak burkolására és rossz minőségű szakaszok felújítására. A kivitelező már júniusban átvette a munkaterületet, a beruházás pedig júliusban el is indult. 

Arról, hol tart most a projekt, a térség országgyűlési képviselője és a város polgármestere közösen tartott tájékoztatót pénteken délelőtt az egyik olyan helyszínen, ahol már javában zajlanak a munkálatok. Az elsőként felszólaló Szarvas Péter arról beszélt, hogy a beruházásra komoly a lakossági igény. Kiemelte, hogy Herczeg Tamás országgyűlési képviselő oroszlánrészt vállalt a támogatásért folytatott lobbiban, majd ismertette, hogy a történelminek nevezett fejlesztés több mint 150 utcát érint, ebből közel 90 kap szilárd burkolatot, 60-at pedig felújítanak. A városvezető arról is szólt, hogy ekkora volumenű beruházás utoljára a 2010-es években, a szennyvízberuházás utáni útrekonstrukciók kapcsán volt utoljára. 

A polgármester arra is kitért, hogy a fejlesztés szinte minden városrészt, köztük Mezőmegyert, Jaminát, Fényest, a Keleti-kerteket, és a Kastélyszőlőket érinti, ezek közül is ott épül új út, ahol az önkormányzat rendelkezik építési engedéllyel és már elkészültek a kiviteli tervek. A munka első körben a Károlyi utcában, valamint a Keleti-kertekben indult meg. Szarvas Péter megjegyezte, hogy korlátozásokra, zajra, porra kell számítani a munkák miatt, emiatt előre is elnézést kért, illetve azt ígérte, hogy a kivitelező minden esetben előre tájékoztatja az aktuális munkálatokról a lakókat. 

 

Galéria

 

Herczeg Tamás arra emlékeztetett, hogy a békéscsabai önkormányzat 2006 és 2010 között 1,164 milliárd forintból hajtott végre a mostanihoz hasonló beruházást, míg ezúttal másfél év alatt ennek az összegnek a hatszorosát költik el útfejlesztésre. Rámutatott, hogy a Modern Városok Programból legjobban finanszírozott településeken sem indult akkora volumenű beruházás, mint Békéscsabán, amely egyébként 275 kilométer hosszú belterületi úthálózattal rendelkezik.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy ebből 40 kilométert érint a beruházás: 22 kilométer új út épül, 18 kilométer régi, rossz aszfalt kap új kopóréteget. Ez azt is jelenti, hogy a beruházás összesen 195 kézilabda pályányi területet érint a békési megyeszékhelyen. Az országgyűlési képviselő szerint az a cél, hogy a város a lakosság számára még élhetőbbé, komfortosabbá, barátságosabbá és gazdaságilag is vonzóbbá váljon. Herczeg Tamás a behir.hu kérdésére arról is tájékoztatott, hogy a következő években 10 százalék alá csökken azoknak az útszakaszoknak a száma, amelyeken nincs aszfaltréteg, de ezekre is keresik a forrásokat.

További programok »

FEL