Elindult a történelmi jelentőségű útépítési program Békéscsabán – galériával

2021. július 16. 07:32 | Hidvégi Dávid

Júliusban elindult a sokak által már régóta várt útépítési és -felújítási program Békéscsabán, a kormány támogatásával. Az első ütemben negyvenhat utca kap új burkolatot, augusztusban pedig a járdák rekonstrukciója is megkezdődik.

A megyeszékhely 7 milliárd forintot kapott a kormánytól a Modern Városok Programban útépítésre és felújításra. Több mint 80 földes utca kaphat így szilárd burkolatot. A projekt két ütemben zajlik, az elsőben negyvenhat utca újul meg. A kivitelező, a Hódút Kft. július elején, a város több pontján elkezdte a beruházást. További 63 utcát felújítanak, ahol felmarják a régi és töredezett aszfaltot és újat építenek helyette. 

A munkálatok a Körgát, a Pulszky, a Vasvári Pál, a Károlyi Mihály, a Vihar, a Mikes, a Fürj, a Móra Ferenc és a Béri Balogh Ádám utcákban, valamint a Barackos, a Répa, a Cseresznye és a Paprika közben, illetve a Jácint soron kezdődtek meg vagy kezdődnek el a napokban. Ezek a szakaszok közműkiváltással nem érintettek.

A fejlesztéssel érintett útvonalakon szakaszosan számítani kell forgalomkorlátozásra, valamint az építési anyagok szállítása miatt a tehergépjármű-forgalom megnövekedésére.

 

(Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

A program második üteme egyelőre tervezés alatt áll, de az év végére elkészülnek a tervek. Az útépítés és -felújítás mellett augusztusban elkezdődik a járda-rekonstrukciói is, amelyre a kormány 2,3 milliárd forintot biztosít a városnak. A projektben közel 140 utcában, több mint 53 kilométer hosszú járdaszakasz újul meg. A beruházás első ütemében 35 járdát újítanak fel.

– Történelmi jelentőségűnek mondható a békéscsabai út- és járdafejlesztési program, hiszen az elmúlt években ilyen koncentrált és ilyen mértékű fejlesztés nem volt ezen a téren a megyeszékhelyen. 9,5 milliárd forintot kapunk a kormánytól azért, hogy lényegesen javuljanak a közlekedési viszonyok a közutakon és a járdákon. Utoljára komolyabb útfejlesztés a 2010-es évek elején volt a szennyvízberuházás időszakában, de azon munkálatok befejeztével a csabai közutak 8-9 százaléka burkolatlan maradt – fogalmazott Szarvas Péter polgármester, aki hozzátette, hogy mindig sok lakossági megkeresés érkezett az utcák állapotával kapcsolatban.

 

Galéria

További programok »

FEL