15. alkalommal tartották meg az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny előválogatóját, melyről a katergóriák legjobbjai jutnak majd tovább.
A zsűritagok vizsgálták többek között a beküldött minták víztartalmát, termelési tisztaságát és illatát is.
– Zsűricsapatunk a repce és a napraforgó mézeket zsűrizte és egyelőre azt látni, hogy nagyon jó a felhozatal országos szinten. Természetesen voltak olyanok, akik próbálták javítani a mézüket melegítéssel, kis krémesítéssel, de összességében egy nagyon jó minőségű felhozatal érkezett – emelte ki dr. Malatyinszki Szilárd, az Év Kiváló Magyar Méze 2024 verseny zsűritagja.
Fotó: behir.hu
Egy jó méz értékei közé tartozik a külcsín is, ami nagyon fontos részét képezi a versenyen való megfelelési szempontoknak.
– Látható az is, hogy csomagolás óriásit lépett előre. Vannak, akik megragadtak az 10 évvel ezelőtti csomagolásnál, nyilván az a pontokban látszik is, ha nem látjuk a fejlődést. Ez egyébként a mézek 10 %-ára jellemző – hangsúlyozta Petrucza Zoltán, A Békés Vármegyei Méhész Egyesület elnökségi tagja, aki ezúttal zsűritag ként értékelte a termékeket.
Fotó: behir.hu
Egy méz maximálisan 20 pontot zsebelhet be, a kategóriákban legtöbb pontot elért minták pedig továbbjutnak a labori vizsgálatokra, onnan pedig egyenes út vezet a 2. válogatóra, ahonnan végül kikerülhet majd az Év Kiváló Magyar Méze.
Árgyelán János hozzátette, hogy az Év Kiváló Magyar Méze díj presztízsnek számít a méhészek körében, amely egyfajta országos hírnévvel párosul.
– Általában – az előző évek győzteseire visszatekintve – jellemző az, hogy nekik a keresletük ezzel párhuzamosan megnövekedett. Jobban magukra tudják fordítani a fogyasztók figyelmét, hiszen sokan nyomon követik a médiából ezt az eseményt. Nyilván ennek ilyen hozadéka is van egy-egy méhész számára – tudtuk meg a mézverseny versenyigazgatójától.
Fotó: behir.hu
Idén december 15-én és 16-án ismét megrendezik Gyulán a Mézfesztivál, ahol egyúttal az Év Kiváló Magyar Méze díj eeredményeit is kihirdetik majd, emellett az nevezett mézet is megismerhetik majd az érdeklődők.