Lassan, nehezen indul a méhész szezon Békésben

2021. május 8. 14:42 | Varga Diána

A márciusi kedvezőtlen időjárás, az áprilisi fagyok és általánosságban, a későn érkező tavasz is hátráltatja a Békés megyei méhészeket, akikhez az elmúlt években sem volt kegyes a természet. Hogy mennyi mézre számíthatnak idén, az egyelőre még kérdéses.

A méhcsaládok viszonylag jó átteleltek, de a tavasz sokáig váratott magára, így a méhek márciusban két-két és fél hétig egyáltalán nem tudtak kirepülni, ezen felül a növények sem a megfelelő ütemben fejlődtek – kezdte az M1 Békés megyei tudósítójának kérdésére Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója. A szakember rámutatott: márciusban két hétig olyan rossz volt az idő, hogy a méhek nem tudtak virágport és nektárt hordani. Bár a hónap végén beköszöntött a jó idő, az ismét hűvösre, szelesre fordult, majd áprilisban a fagy megcsípte az akácrügyeket országszerte, ez pedig idén még gondot okoz majd.

Mint mondta, másfél-két hete a méhek már a repcetáblákon dolgoznak, bár az idő most sem kegyes hozzájuk. A szeles időjárás azért nem kedvez számukra, mert a szél sodorja a rovarokat, azaz nem tudnak repülni, ezen felül a repce sem úgy mézel, ahogy arra a méhészek számítottak, így a jó idő beköszöntét várják, hogy legalább átlagos évet zárhassanak. 

Árgyelán János arra is kitért: ha nincs külső táplálékforrás, ahhoz, hogy a méhcsaládok megfelelő kondícióban legyenek, szükség van arra, hogy a méheket a méhészek etessék. A tavasz kezdetén erre még szükség volt, de mivel most már a repce mézel valamennyit, nincs szükség rá. Hozzátette: a növényeknek húsz Celsius fok feletti hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy virágport termeljenek, ehhez csapadék is kell, így várják, hogy kedvezőbbre forduljon az időjárás.

Zárásképp elmondta: a szakemberek tavaly csupán az átlagtermés felét takarították be az akácból, a repce gyenge, közepes volt és a napraforgó sem úgy mézelt, ahogy elvárható lett volna.

További programok »

Gazdaság

Nehéz helyzetben az ágazat, mintegy 20 százalékkal nőhet a tojás ára

Aggasztó helyzetbe került a magyar tojáságazat. 2020 óta gyakorlatilag nem drágult a tojás átvételi ára, miközben a takarmányárak hónapok óta folyamatosan egyre emelkedtek. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a takarmányok minimum 30 százalékkal drágultak az egy évvel ezelőttiekhez képest, míg a tojás ára 1%-kal se nőtt. A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára szerint nagy az elkeseredettség az ágazatban, amit csak egy masszívabb áremeléssel lehetne megmenteni.
07:21
FEL