Növekvő mézfogyasztás - A hazai boltokban szinte csak magyar mézet lehet kapni

2021. március 15. 08:19 | Vincze Attila

Bár egyelőre nem éri el az európai uniós átlagot, a magyarországi mézfogyasztás az ágazat népszerűsítő kampányainak köszönhetően évről évre növekszik. Az Agrárminisztérium legfrissebb felmérése szerint a hazai élelmiszerboltok polcain 96 százalékban magyar méz található, így a több mint 20 ezer, méhészettel foglalkozó család megélhetése is biztosított.

A jó idő hatására már beindult a tavaszi zsongás a méhészetekben. A márciusi felmelegedéssel egyre többet repülnek ki a méhek a kaptáraikból, jóllehet még tart a rovarok téli vegetációs időszaka. Amíg ugyanis nincs elegendő virágpor a természetben, addig a méhek kénytelenek a hideg évszakra szánt takarmányból élni. Hamarosan viszont mozgalmasabb időszak kezdődik a méhészek számára is.

- A márciusi időszakban megjelennek a virágporos növények, vagyis azok, amelyek virágport biztosítanak a méhek számára, és ezután tud fokozatosan a méhcsalád is fejlődni, kiterjedni. Hamarosan készülünk az akácvirágzásra is, ami majd az időjárástól függően május elejére, közepére várható - fogalmazott Árgyelán János méhész.

A globálisan tapasztalható drasztikus méhállomány-csökkenés miatt manapság a méhészekre óriási felelősség hárul. Száz élelmiszerből ugyanis átlagosan hetven előállításához van szükség a méhekre, azaz az állomány megcsappanásával a jövő generációinak élelmiszerellátása kerülhet veszélybe. Ha pedig kevés a méh, akkor az általuk előállított legfontosabb táplálékból, a mézből sem lesz túl sok.

Balogh Erika, gyulai méhész mutatja azt a címkét, amelynek megléte garantálja, hogy ellenőrzött minőségű termelői mézet vásároltunk. A statisztikák alapján az utóbbi években egyre több mézet fogyasztunk, mára átlagosan megközelítettük az évi egy kilogrammot fejenként. Ez a termelők szerint annak is köszönhető, hogy sokan ismerik fel a különböző mézfajták jótékony hatásait.

- A méz energetizál, ellazít, de sebgyógyító, fertőtlenítő hatása is van, sőt, az érrendszernek szintén jót tesz, de vannak olyan speciális mézfajták, amelyek ezeket az egyes tulajdonságokat még hatványozottan képviselik - mondta. 

Manapság az áruházak és a boltok polcain is számtalan fajtájú mézzel találkozhatunk. A szakhatóság szigorú ellenőrzései miatt lényegében nincs különbség a bolti és a termelői méz minősége között. Ennek az is lehet az oka, hogy ma már alig található külföldi méz a boltokban.

- Amikor az emberek bemennek az élelmiszerboltokba és mézet vásárolnak, akkor ott elsősorban jó minőségű magyar mézzel találkoznak. A Magyarországon található élelmiszerláncok vagy élelmiszerboltok polcain 96 százalékban magyar méz található, de egyébként is arra bátorítok mindenkit, hogyha már mézet vesz, akkor mindenképp magyar mézet válasszon - hangsúlyozta a behir.hu-nak Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

A szakemberek szerint hazánk méztermelése egyelőre bőven kielégíti a magyar szükségleteket. Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az egy négyzetkilométerre eső méhsűrűség, és az EU összes megtermelt mézmennyiségének 10 százalékát hazánk adja.

 

További programok »

FEL