Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

2023. december 9. 17:21 | Hidvégi Dávid

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.

Méhészeti fórum és fáklyás felvonulás nyitotta meg december 8-án a kétnapos Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyet tizennegyedik alkalommal rendeznek meg Gyulán. Szombaton reggel pedig az Erkel Ferenc Művelődési Központ telt meg hazai méztermelőkkel, akiknek a többsége Békés vármegyéből érkezett, azonban igazi különlegességekre is lehetett bukkanni, hiszen volt olyan méhész, aki Fonyódról utazott a viharsarokba.

– A méhészetünket a nejemmel közösen üzemeltetjük 30 méhcsaláddal. A Dunántúlon méhészkedünk, kisebb vándorlásokat csinálunk, hogy nagyobb választékot biztosítsunk. Olyan mézeket hoztunk, melyeket itt nem ismernek sokan – ismertette Pickelhaupt László.

A programok között szerepelt a mézfajták, mézeskalácsok, cukrászati különlegességek bemutatása és kóstolása is. Az esemény zárásaként pedig átadják az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny elismeréseit a Vigadóban. A Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közös kiírására 2023-ban a tavalyi rekordszámnál kevesebb, 398 minta érkezett.

– November 16-án volt az első körös zsűrizése a beérkezett mézeknek. Összesen 139 méhész mérettette meg az általa legjobbnak ítélt mézét. Az első fordulóban kialakult pontszámok alapján 48 méz jutott tovább, amelyeket laboratóriumi vizsgálatnak vetettük alá. December elsején rendeztük meg a második fordulót, ahol ismét érzékszervi vizsgálatnak vetettük alá a finomságokat, emellett a laboratóriumi értékek alapján rangsoroltuk a mézeket – fogalmazott Árgyelán János, a Békés Megyei Méhész Egyesület titkára, a verseny igazgatója.

 

Galéria

További programok »

Gyula

FEL