Kezdő méhész nyerte el az Év Magyar Méze díjat Gyulán

2018. december 8. 21:15 | Zsíros András

Kiosztották az idei mézverseny díjait a XI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon. A legrangosabb, az „Év Kiváló Magyar Méze 2018” elismerést Simai Krisztián kenderesi méhész akácméze kapta.

 

 

Mindössze négy éve kezdett méhészkedni Kenderesen Simai Krisztián, akinek családjában sem foglalkozott senki korábban ezzel a mesterséggel. Ennek ellenére már tavaly arany minősítést kapott akácméze a szakmai megmérettetésen, ahol az idei már kategóriagyőztes lett, a zsűri pedig végül ezt választotta az év mézének.

 

 

A Békés Megyei Méhész Egyesület által szervezett versenyre az ország minden részéből, 91 településről 115 fő összesen 296 termékmintával nevezett be, ami ugyan elmarad a tavalyi több mint 350 nevezéstől, de így nehéz dolga volt a zsűrinek, mert magas színvonalú mezőnyt kellett értékelniük – foglalta össze a tapasztalatokat Árgyelán János versenyigazgató.

Összesen hét kategóriában hirdettek győztest, illetve külön versenyt rendeztek a méhviaszból készült termékeknek is. Átadták a házigazda méhész egyesület névadója tiszteletére alapított Göndöcs Benedek-díjat is, amelyet idén Kereskényi Miklósnak ítéltek oda.

A díjátadó után a mézlovagok a józsefvárosi katolikus templomba vonultak, ahol Kovács Péter esperes-plébános meg is szentelte az oltár elé vitt mézeket.

 

 

Méhviasz verseny győztesei

Formagyertya kategória: Szlávik Méhészet
Szálgyertya kategória: Drahota Róbert
Karácsonyi gyertyák: Iregi Méhészet

Év Magyar Méze 2018 verseny kategóriagyőztesei

Mézes készítmény: Popovics István, málnás akácméz
Egyéb fajtaméz: Sági Méhészet, gesztenyeméz
Fajtaméz: Olsovszki Zsolt, hársméz
Repceméz: Zsibrita Méhészet
Napraforgóméz: Gál Balázs Sándor
Vegyes virágméz: Laduver Tamás
Akácméz (megosztott első helyezett): Simai Krisztián, Sipos Erika

További programok »

Gyula

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL