Vegyes virágméztől a chilis-virágporos-krémes mézig

2017. november 25. 06:09 | Zsíros András

Elkezdődött az Év Kiváló Magyar Méze versenyre benevezett minták zsűrizése Gyulán. Az első, érzékszervi bírálat pénteken zajlott, az itt továbbjutott termékeket laboratóriumi vizsgálatnak vetik majd alá. Idén minden eddiginél több méz érkezett. Az eredményhirdetés a két hét múlva zajló gyulai mézes fesztiválon lesz.

Három pont jár a mintának, amelyiknek 18 százalék alatti a víztartalma. De más szempontokat is bírálnak a szakértők, többek között a jellemző színt, a fajta szerinti illat jellegzetességét, de még a csomagolást is. Mindezeknek azonban egységes benyomást kell keltenie ahhoz, hogy elnyerjék a zsűri tetszését.

Fajták szerint értékelik a mintákat, így a verseny összesen hét kategóriában zajlik. Más-más csapat kóstolja például az akác, a repce, a napraforgó, a hárs és a vegyes-virág mézeket. A különlegességek – mint például a mákkal kevert repceméz vagy a chilis, csokoládés, esetleg virágporos mézkeverékek – önálló kategóriában vesznek részt a versenyen.

Idén minden eddiginél többen neveztek a megmérettetésre, összesen 353 minta érkezett az ország minden részéből. A növekvő népszerűség a verseny szervezői szerint azt mutatja, hogy az elnyerhető címnek évről évre nagyobb a marketing-értéke. Árgyelán János versenyigazgató elmondta, fontos visszajelzés a méhészek számára egy ilyen elismerés, amelyet utána a fogyasztók felé is kifejezhetnek a termelők.

Az eredményhirdetésre sem kell sokat várni. December 9-én, a X. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál programjában derül ki, hogy kinek a terméke érdemli ki az Év Kiváló Magyar Méze címet.

 

 

 

További programok »

FEL