Több mint 370 méz érkezett az ország minden részéről, de sajnos elmondható, hogy problémákkal teli éven van túl maga a méhész világ, a mostani nevezési számokon is látszódik hiszen az idén jóval kevesebb érkezett, tehát észrevehető a visszaesés.
– Jelentősen kevesebb méhcsalád volt idén, amelyeket be tudtunk vonni a termelésbe, illetve azokban a méhészetekben, ahol a veszteségeket szerették volna visszaállítani a méhészek, ott is kevesebb méhcsalád tudott termelni, hiszen a termelőcsaládokból kellett az új családokat előállítani, tehát elmondható, hogy kevesebb mézet tudtunk az idén termelni – mondta el Árgyelán János az Év Kiváló Magyar Méze verseny-igazgatója.

A zsűri összetétele kifejezetten szakmai; laboránsok, illetve méhészek. Mezei-Budavári Krisztina a zsűri egyik tagja elmondta melyek azok a fő kritériumok, amelyeket figyelembe vesznek a zsűrizés során.
– Eleve fajtajelleg szerint nézzük, jelenleg a repcemézeket. Nagyon fontos, hogy milyen a színe, az íze, az illata és a víztartalom mérés is egy nagyon fontos kémiai paraméter, kizáró ok lehet, ha ez nem megfelelő. Ezen felül megnézzük, hogy összhatásában maga a csomagolás milyen, egy vásárló szívesen veszi le vagy nem, megfogja-e az embernek a szemét vagy nem – tette hozzá.
Az itt értékelt pontszámok alapján a bejutott mézek egy laboratóriumi vizsgálaton esnek át, majd egy második körös zsűrizés után derül ki a végeredmény.