Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

2021. december 4. 13:09 | Erdei-Kovács Zsolt

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.

Az első fordulóban mintegy 360 mintából szűkült le a mezőny közel 40-re, ami a legelső megmérettetéshez képest három-négyszeres résztvevői létszámot jelent. Arról, hogy miért alakult ez így, Árgyelán János versenyigazgató, a Békés Megyei Méhész Egyesület titkára elmondta, a termelők egyre inkább kitüntetésként tekintenek az itt elért eredményekre, amit a fogyasztói bizalom kialakítására, illetve annak növelésére is egyre alkalmasabbnak találnak.

 

Árgyelán János versenyigazgató

 

A bírálati szempontókról szólva ismertette, hogy fontos a termelési tisztaság, a víztartalom, meghatározó a szín, az íz, az illat és persze a csomagolás. Az ítészek a felsoroltak mellett az összbenyomást is figyelembe veszik, pontozzák: legfeljebb 20 pont érhető el, s ez alapján alakul ki a sorrend. Karádiné Dudás Magdolna egy mézüzem laboránsaként dolgozik, zsűritagként bírálja el a mintákat. Mint kérdésünkre megfogalmazta, ez egy egészen érdekes munka és egyáltalán nem fárasztó tevékenység.

 

Karádiné Dudás Magdolna zsűritag

 

Hozzátette, nincs két egyforma termelési év, gyakran előfordul, hogy olyan mézzel találkozik a verseny során, amellyel egész évben nem. Igazán különleges mézek is előkerülnek és nagyon jól kijön a mézek közti különbözőség, még adott fajtán belül is – mondta, kiemelve: érdekes, hogy észrevesszük-e azokat az eltéréseket, amitől jó, illetve még jobb tud lenni a méz.

– Az élelmiszerkönyvben meghatározott paraméterek mellett, amelyek adottak, az íz sem teljesen szubjektív, hiszen annak a fajtára jellemző aromát kell nyújtania – fogalmazott a zsűritag.

A nyírségi, a Debrecen környéki és a Dél-alföldi akácméz sem egyforma, hiszen nem azonos területről hordják be a méhek, s az egyedi aromajegyek a színben, az illatban és az ízben is megjelennek. Az idei felhozatalra vonatkozó kérdésre elmondta, nagyon sok minta érkezett, de nem csupán a mennyiségi, hanem a minőségi jelleg is jól alakult. A termelők a tisztaságra és az alacsony víztartalomra is ügyeltek, érett, testes, jó ízű minták kerültek az asztalra – foglalta össze végül.

További programok »

FEL