Mézédes hétvége Gyulán

2017. december 10. 15:06 | Zsíros András

A hazai mézek legjava, és minden, ami abból készül – a mézeskalácstól kezdve a viaszgyertyáig – együtt volt Gyulán a tízedik alkalommal megtartott Méz- és Mézeskalács-fesztiválon. A látogatók megkóstolhatták az Év Kiváló Magyar Méze versenyre benevezett termékeket is, de más édesség is várta az érdeklődőket egy hamisítatlan adventi hangulatú vásáron.

Kint szomorkás őszi idő – bent édes pillanatok. Talán így lehetne tömören összefoglalni az idei gyulai mézes fesztivál lényegét, ami a karácsonyhoz közeledve több volt, mint egy vásár, vagy mint egy méhészeti szakmai rendezvény. Visszatekintés a lassan véget érő évre, és belekóstolni a munka gyümölcsébe. A különleges ízekben pedig egy cseppnyi boldogságot csempészni a megajándékozottak szívébe.

A jubileumi alkalmához érkezett, X. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál idén is rengeteg látogatót vonzott, akik közül többen már a karácsonyra vásároltak be: ki egy díszcsomagolású, mutatós mézet, ki az ünnepi asztalra szánt mézeskalácsot, ki pedig a meghitt hangulatot árasztó méhviasz gyertyát. Sőt, még akár az is beszerezhette a szükséges kellékeket, aki az üvegbe zárt nyarat látva maga is kedvet kapott a méhészkedéshez. Szakmai tanácsok mellett a kaptártól kezdve a pergetőig mindent megkaphattak az érdeklődők a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban.

A szomszédos Vigadó épületében pedig már a 2017 Év Kiváló Magyar Méze versenyre benevezett, mintegy 350 üveg méz sorakozott a polcon. A többfordulós, még laboratóriumi vizsgálatokat is magába foglaló értékelés végén a legjobbnak a gyulai Mikóné Hirth Beáta édeskömény mézét választotta a szakértőkből álló zsűri.

- A verseny és a fesztivál sikerét egyaránt mutatja, hogy minden eddiginél több induló volt a versenyen, és bár az idei mennyiséggel akadtak problémái a termelőknek, a minőséggel elégedettek lehetnek – árulta el a főszervező, Petrucza Zoltán.

Hasonlóan értékelte az évet a rendezvény szakmai részén előadást tartó dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki hozzátette, arra is törekedni kell, hogy ne csak a mézet, mint alapanyagot állítsák elő az ágazat szereplői, hanem egyéb méhészeti termékekkel, így például gyertyákkal is jelen legyenek a piacokon. A legfontosabb feladatnak ugyanakkor azt nevezte, hogy a fogyasztókban is tudatosítsák a magyar méz kiváló tulajdonságait az olcsó, Kínából érkező, a legtöbb esetben mesterségesen előállított termékekhez képest.

 

 

 

 

További programok »

Gyula

Turistacsalogató ökoszállás és zöld szálloda Békés megyében

A Covid-19 kapcsán a járványtudatosság beépült az emberek gondolkozásába, egyre többen kerestek olyan szállásokat, ahol nem jelentett gondot a másoktól való elszigetelődés. A korlátozások feloldása után a magyar turisták többsége belföldi szálláshelyen nyaralt, éppen ezért kerülhettek jobban fókuszba a vidéki vendégházak, ökotanyák – írta meg a Hello Vidék.
2021. július 31. 13:09
FEL