Amikor minden a méz körül forog: Jubileumi méz- és mézeskalács fesztivál Gyulán

2017. november 29. 08:52 | Szabó Rita

Három napon át minden a méz körül forog december 8-ától Gyulán, itt rendezik meg ugyanis a tizedik Méz- és Mézeskalács-fesztivált.  A rendezvényre a szakmai konferenciákon és a mézversenyen túl kirakodóvásárral és mézkóstolással is várják az érdeklődőket. 

A szakmai gasztroturisztikai rendezvény nyolc éve egészült ki a mézversennyel, melyre idén több mint 300-an neveztek be 35 fajta mézzel, 110 településről – tájékoztatott a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet kedden tartottak Gyulán.

Haász Ferenc elmondta, hogy ez az egyetlen országos szinten is elismert mézverseny. A népszerűségéről csak annyit árult el, hogy idén a nevezők száma már harminc százalékkal nőtt az előző évekhez képest.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 10 éves jubileum kapcsán egy különleges programmal is készülnek a szervezők.

– Idén egy nagy látványossággal készülünk. A felújított kastély huszárvár részén keresztül 18 lovagrend vonul majd fel fáklyákkal, ez azt jelenti, hogy több mint száz mézlovagot láthatnak majd egyszerre az érdeklődők. Továbbá lesz mézkirálynő is, aki hintón érkezik a helyszínre – árulta el Petrucza Zoltán, az esemény főszervezője.

A város alpolgármestere elmondta: a gasztroturisztikai fesztivál évről-évre egyre népszerűbb és elismertebb, amelyre a határon túlról is érkeznek vendégek.

– Az ország egyik legrangosabb eseményéről van szó, ami a mézzel és a mézeskaláccsal függ össze. Azt gondolom, hogy nem csak országosan, de nemzetközi viszonylatban is említésre méltó rendezvényről van szó, így ezt a fajta státuszt szeretnénk megőrizni – emelte ki Kónya István, a város alpolgármestere.

A három napos mézfesztiválra szakmai előadásokkal gyermekprogramokkal, mézkóstolássál és kirakodóvásárral is készülnek a szervezők.

 

 

További programok »

FEL