A méz számos jótékony hatásáról ismert, fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket tartalmaz. A méz előállítása temérdek munkát és komoly szakértelmet igényel, ráadásul a méhészek az időjárási körülményeknek is igencsak ki vannak téve. Hidegben és esőben kevésbé gyűjtenek a méhek, és itthon nagy problémát jelent az akác gyakori elfagyása is. Mindez a méz árára is hatással van, nem csoda, hogy sok vásárló nyúl a boltok polcain sorakozó, importált, olcsóbb termékekhez, amelyekkel kapcsolatban viszont időről időre számos aggály felmerül, többek között a hamisítás is.
A mézhamisítás igen elterjedt jelenség. A boltok polcain sokan a tiszta, kellemes árnyalatú, kristályosodástól mentes mézet keresik, úgy gondolják ugyanis, hogy ezek a jó minőségű méz jellemzői, a kristályosodást pedig egyenesen a hozzáadott cukor jeleként értékelik. Szlávikné Orvos Mária méhész nyilatkozott a témában.
– A méz kristályosodása természetes folyamat. A méz több cukorféléből tevődik össze, legfontosabb a szőlő- és a gyümölcscukor. Az utóbbi a kristályosodásért, a gyümölcscukor a méz édes ízéért felel. Például az akácmézben a gyümölcscukor nagy arányban szerepel, aminek az a következménye, hogy több évtized után sem kristályosodik be ez a típus, ami az ízére nincs semmilyen befolyással – mondta el Szlávikné Orvos Mária.
Árgyelán János, a Békéscsaba és Vidéke Méhész Egyesület elnöke kiemelte, hogy nincs könnyű dolguk a vásárlóknak a méz eredetiségének vizsgálatában.
– Nagyon nehéz laikusként megítélni, hogy a boltok polcain lévő méz igazi vagy kevésbé felel meg a méz követelményeinek. Az elmúlt hetekben volt precedens arra, hogy egy kereskedő áruját visszavonták az üzletláncok polcairól, pontosan azért, mert nem az volt az üvegben, ami rá volt írva. Nekünk, méhészeknek nemcsak az a célunk, hogy nagy tételben értékesítsünk, hanem az, hogy jó mézet tegyünk közvetlenül a fogyasztó felé. A fogyasztóknak is azt tudom tanácsolni, hogy mivel a méz bizalmi termék, közvetlenül a termelőtől vásároljanak, a termelőnek a személye garancia arra, hogy amit vett tőle, az valóban eredeti méz – fogalmazott Árgyelán János.